Haags Historisch Museum

Help de grote Den-Haag-Man

Groennie Gele

Via een film ontmoeten de leerlingen in het museum de Grote-Den-Haag-Man; Groennie Gele. Zijn familie organiseert al generaties lang quizshows over Den Haag, vanavond is het voor de eerste keer de beurt van Groennie.
Hij heeft hard gewerkt aan zijn eerste show. In het Haags Historisch Museum heeft hij alle informatie voor zijn vragen gevonden. Vanavond mag hij voor het eerst de bühne op … alleen … hij is zo zenuwachtig en onhandig geweest. Zijn vragenkaartjes zijn helemaal vies geworden in zijn tas, nu kan hij de vragen niet meer lezen! Groennie vraagt de kinderen om hulp.
Om zijn vragen compleet te kunnen maken bezoeken de leerlingen vier plekken in het museum. Bij elk punt is er een filmpje met een boodschap van Groennie, een verhaal van de museumdocent en een spelelement.
Na afloop krijgen de leerlingen op school een film te zien waarin Groennie de quizkaarten met goede antwoorden gebruikt en hij de leerlingen bedankt voor hun hulp.

Doelstellingen van de les

Met deze les willen wij de leerlingen laten ontdekken wat een museum is en wat je in een museum kunt doen (kijken, informatie verzamelen) en wat erfgoed betekent. De leerlingen krijgen een introductie op de stad Den Haag (de eigen woonplaats) en een introductie op de geschiedenis van Den Haag (het verschil tussen vroeger en nu). Elke opdracht in de museumzalen sluit aan bij één van de vakken op school: lezen, rekenen, natuur en verkeer.
Een belangrijk onderwerp tijdens de les is ‘stamboom’.

Aantal leerlingen en begeleiding

Maximaal 30 leerlingen
2 begeleiders