Omschrijving van menu B:

Toegepaste en autonome kunst, wat is het verschil?

Wanneer is kunst op zichzelf staand en wanneer staat kunst in dienst van de functie? Dit is een spannende vraag die bij het Kinderboekenmuseum, Museum Meermanno en het Gemeentemuseum Den Haag op verschillende niveaus onderzocht wordt. Alle drie de musea begeven zich op een andere manier op de grens van autonome en toegepaste kunst. Bestaat een illustratie alleen bij de gratie van het verhaal? Wanneer wordt een boek een object? Heeft een vormgever een toegepaste en een autonome kant?
In dit menu duiken de leerlingen elk leerjaar een beetje dieper in de stof. Ze bekijken niet alleen de collectie van de musea, maar gaan daarna ook zelf aan het werk om met hun hoofd en handen erachter te komen waar de grens ligt. Misschien is die grens er wel helemaal niet?

Omschrijving per museum

Kinderboekenmuseum
Boeken met illustraties worden vaak door twee verschillende personen gemaakt. De schrijver en de illustrator. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Zijn illustraties slechts dienend aan het verhaal of heeft de illustrator ook een belangrijke inbreng? Er zijn ook schrijvers die hun eigen verhalen illustreren zoals bijvoorbeeld Max Velthuijs met het bekende personage Kikker. Of ben je dan een tekenaar die tekst aan beeld toevoegt?
Lees verder

Museum Meermanno
Dat een boek gebruikt wordt om tekst te kunnen lezen is bekend, maar veel kunstenaars hebben de boekvorm ook gebruikt om een autonoom kunstwerk te maken. De verschillende vormen die een boek kan aannemen worden verzameld door Museum Meermanno, het Huis van het boek. Van de kleitablet tot aan de e-reader, maar ook alle kunstzinnige en soms bizarre vormen daar tussenin.
Lees verder

Gemeentemuseum Den Haag
Een gebruiksvoorwerp kan een zelfstandig kunstwerk worden, maar werkt het ook andersom? Stel dat je in een schilderij zou kunnen wonen? De kunstenaars van de beweging De Stijl vonden dat aan het begin van de 20e eeuw geen gek idee. Zij wilden de grenzen tussen beeldende kunst, toegepaste kunst en architectuur opheffen. De invloed van hun karakteristieke vormgeving zien we tot op de dag van vandaag terug in interieurs en de schilderkunst. Voortbordurend op De Stijl gaan de leerlingen aan de slag met een eigen ontwerp.
Lees verder