Leerjaar 1 voor vmbo tl en havo/vwo  

Escher in Het Paleis

De wonderlijke wereld van Escher

Wat maakt kunstenaars zo bijzonder? Zij kijken anders naar de werkelijkheid dan de meeste mensen! En door wat kunstenaars maken of doen laten zij vervolgens ons anders kijken naar de wereld. Of zelfs anders denken. Bekende dingen worden zo nieuw, ongewoon of verrassend. Maurits Cornelis Escher bereikt dat met zijn werk als geen ander.

Escher is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Deze moderne Hollandse meester speelt in zijn prenten met perspectief, ruimte, wiskunde en werkelijkheid. Niets is wat het lijkt in zijn wonderlijke prenten. Zijn werk is te zien in Escher in Het Paleis, het oude winterpaleis van regentes Emma aan het Lange Voorhout.

Tijdens de museumles maken de leerlingen kennis met het werk van Escher en met het paleis. Ze ontdekken hoe Escher zijn prenten maakte en hoe hij keek naar de wereld om zich heen. Ze laten zich inspireren en verwonderen en maken tot slot een vlakvulling.

Doelstellingen van de les

De leerlingen maken kennis met het werk van Escher en met het paleis. Ze worden gestimuleerd om op een speelse manier kijken naar hun dagelijkse wereld. Ze leren een vlakvulling maken.

Aansluiting bij kerndoelen: 48, 49 ,50 , 51, 52 van de SLO
Vakken: wiskunde, Nederlands, Kunst/CKV
Lesmateriaal: voorbereidend en of verwerkend lesmateriaal
Aantal leerlingen en begeleiding: maximaal 30 leerlingen en 2 begeleiders