Omschrijving van menu C:

Meesterwerk en vakmanschap in de kunst

Dit menu gaat over kunstenaars en hun vakmanschap. Hoe kijkt een kunstenaar naar de wereld om zich heen, maar ook bijvoorbeeld naar het werk van andere kunstenaars? En hoe zien we dat terug in hun eigen werk? Kortom, zie de wereld door de ogen van de kunstenaar. De drie musea benaderen dit onderwerp ieder vanuit een andere invalshoek die aansluit bij de collectie van het museum. Op die manier leren de leerlingen het onderwerp op verschillende manieren kennen.
Bij Escher in het Paleis ervaren de leerlingen hoe Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) de kijker keer op keer op het verkeerde been zet door in zijn grafiek te spelen met werkelijkheid, perspectief en wiskundige principes. Hendrik Willem Mesdag (1831 – 1915) was zelf een vakkundig schilder, maar in De Mesdag Collectie zien we vooral de werken van andere kunstenaars die hij verzamelde. Tijdens het bezoek ontdekken de leerlingen wat hem zo fascineerde in het werk van deze kunstenaars. In het Mauritshuis gaan de leerlingen terug naar de 17de eeuw waarin kunstenaars de zichtbare wereld gingen schilderen. Toch ziet die wereld er bij iedere kunstenaar anders uit. Tijdens het museumbezoek onderzoeken de leerlingen hoe dit komt.
In elk museum bestaat het programma uit een combinatie van kijken, praten en doen waardoor de leerlingen actief worden betrokken bij de verschillende collecties.

Omschrijving per museum

Escher in Het Paleis
Maurits Cornelis Escher is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Deze moderne Hollandse meester speelt in zijn werk met perspectief, ruimte, wiskunde en werkelijkheid. Niets is wat het lijkt in zijn wonderlijke prenten. Laat je verrassen en kijk daarna met andere ogen naar de wereld om je heen.
Lees verder

De Mesdag Collectie
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was naast beroemd zeeschilder ook een fanatiek kunstverzamelaar. Maar wat verzamelde hij nou precies, en waarom juist dát? In De Mesdag Collectie ga je terug in de tijd en ervaar je de bijzondere sfeer van het museum dat Mesdag voor zijn verzameling liet bouwen.
Lees verder

Mauritshuis
In het Mauritshuis vind je de beste Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Wat maakt die schilderijen zo bijzonder? En waarom zijn Rembrandt, Vermeer en Jan Steen eigenlijk zo beroemd? Voor deze en andere vragen kun je nergens zo goed terecht als in het Mauritshuis, het huis van de Hollandse Meesters.
Lees verder