SGPHM-Cultuurmenu-nieuwsbrief-2022

Nieuwsbrief 7 december 2023

Beste lezer,

Met veel genoegen presenteren wij u onze nieuwsbrief, deze verschijnt drie keer per jaar, namelijk in: april, juni en december.

Wat kunt u van onze nieuwbrief verwachten?

De belangrijkste informatie gaat over het Cultuurmenu primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Deze programma’s richten zich op kinderen en jongeren van 4 t/m 16 jaar.
Daarnaast geven we informatie over de doorstart van 'De Haagse MuseumTent' en brengen we belangrijk museumnieuws en activiteiten voor kinderen in de schoolvakanties.
Wij wensen iedereen een hartverwarmende kersttijd
en een gezond en inspirerend 2024 toe.

Nieuws over het Cultuurmenu

Cultuurmenu PO en VO schooljaar 2023-2024

Het schooljaar 2023-2024 voor het primair onderwijs is gestart op 11 september 2023. In totaal hebben 84 scholen met al hun leerlingen zich opgegeven om mee te doen aan het Cultuurmenu. Voortgezet onderwijs scholen kunnen zich gedurende het hele schooljaar inschrijven t/m half juni 2024. Momenteel hebben er 140 klassen zich al ingeschreven.
Cultuurmenules voor groep 7 in
het Nationaal Archief: Check, check, dubbel check!
Voor Cultuurmenu VO doet het Vredespaleis weer mee met 'Vrede door recht' en het Museon-Omniversum doet mee met 'Kind in Oorlog' voor kopklassen en praktijkonderwijs. Daarnaast is er een nieuwe erfgoedinstelling die gaat meedoen: Museum Molen De Vlieger. Lees meer over deze les op onze website.
Zij geven les in het menu over WOII en na 75 jaar vrijheid aan klas 2 (voor alle niveau's en dus ook praktijkonderwijs). De les gaat over 'Onderduiken, een risico voor onderduikers en bewoners'. Daarnaast krijgen ze een beeld van het werk van de molenaar en de rol van de poldermolen.
Vanaf het schooljaar 2023-2024 zijn er daarnaast nog 12 cultuurmenulessen voor het praktijkonderwijs aan Cultuurmenu toegevoegd.

Scholen uit het voortgezet onderwijs kunnen € 5,- subsidie per leerling krijgen op de CJP cultuurkaart. Lees op onze website hoe dit geregeld kan worden. (Zie het kopje 'CJP Cultuurkaart').

Museumnieuws voor kinderen!

Nieuwe tentoonstelling Panorama Mesdag

Panorama Mesdag heeft de nieuwe collectie genaamd "Kinderen van de Haagse School. Spelen, werken, overleven."
De beelden van kinderen in deze verhalende tentoonstelling zal niemand onberoerd laten.

Door de ogen van roemrijke Haagse Schoolschilders als Hendrik Willem Mesdag, Suze Robertson, Jozef Israëls en Jacob Maris, en tijdgenoten als Thérèse Schwartze en Barbara van Houten zien we het dagelijks kinderleven verbeeld tegen het einde van de 19e eeuw.

Te zien vanaf 16 december!
Muzee Scheveningen - Ukkie concerten
Ga mee op een muzikale ontdekkingsreis!


In Muzee Scheveningen zijn in januari, februari en maart 2024 verschillende Ukkie concerten. Dit zijn concerten geschikt voor een eerste kennismaking van peuters met muziek. Er kan geluisterd worden of lekker ongedwongen zingen en bewegen, begeleid door wisselende instrumenten.
Op deze manier ontdekken peuters nieuwe woorden, liedjes, spelletjes, ritmes en bewegingen. Het is één grote ontdekkingstocht.
Een leuke tip voor ouders!
Kom en geniet van een heerlijke muzikale start op de woensdagochtend, voor zowel kind als ouder. De Ukkieconcerten zijn geschikt voor peuters van 1 tot en met 4 jaar.
Tickets zijn hier verkrijgbaar.

De Haagse MuseumTent maakt een doorstart

De pilot voor het nieuwe project 'De Haagse MuseumTent' is zeer succesvol verlopen. We verwachten door te starten met dit project september/oktober 2024, want een aantal fondsen hebben al de toezegging gedaan om ons financieel te ondersteunen.
Organisaties en fondsen die interesse hebben om dit project te ondersteunen kunnen mailen naar de redactie van deze nieuwsbrief. Instellingen die werken met senioren en scholen worden op de hoogte gebracht zodra de voorbereiding rond is.
Klik hier voor meer informatie over pilot van De Haagse MuseumTent.
Huis van het Boek geeft de Haagse MuseumTent presentatie in Wijkcentrum Escampade.
Workshop weven in Museum Rijswijk

Gratis museumstrippenkaart!

Sinds 10 mei 2023 kunnen primair - en voortgezet onderwijsscholen zich weer inschrijven voor het Cultuurmenu PO en Cultuurmenu VO!
Bij inschrijving krijgen bij het primair onderwijs alle leerkrachten een Cultuurmenu-strippenkaart cadeau om het hele schooljaar gratis de deelnemende musea 1x te bezoeken.
Alle 84 PO scholen hebben inmiddels hun strippenkaarten voor alle leerkrachten ontvangen. We krijgen daar enthousiaste reacties over.
Van de klassen van het voortgezet onderwijs krijgen alle deelnemende docenten, directie en cultuurcoördinatoren na inschrijving natuurlijk ook de Cultuurmenu-strippenkaart.

Hiermee wordt voorbereiden op het museumbezoek nog gemakkelijker en leuker!
Redactie nieuwsbrief
Sandra Bal
Hoofd Projectenbureau Haagse Musea
sbal@cultuurmenu.nl
Willemijn Lamers
Marketingondersteuning Projectenbureau Haagse Musea
marketing@cultuurmenu.nl
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet