BESTE LEZER,
Met veel genoegen presenteren wij u onze eerste nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt 3 x per jaar in: december, april en juli.

Wat kunt u van onze nieuwbrieven verwachten?
De belangrijkste informatie gaat over het Cultuurmenu PO en VO. Deze programma’s richten zich op kinderen van 4 t/m 12 jaar en jongeren van 12 t/m 16 jaar. Verder brengen we museumnieuws, en activiteiten voor kinderen in de schoolvakanties.

Wat doet de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea
Het doel van onze stichting is het dienen van de collectieve belangen van musea en erfgoedinstellingen in de Haagse regio in de breedste zin. Dit doel wordt onder meer bereikt door het organiseren van het Cultuurmenu voor het primair en voortgezet onderwijs. De uitvoering vindt plaats op het Projectenbureau van de Haagse Musea (PBHM). Het Cultuurmenu voor het primair onderwijs bestaat 17 jaar. Sinds 2016 bestaat het Cultuurmenu voor het voortgezet onderwijs. Dit schooljaar doen er 84 scholen mee met ca. 23.000 leerlingen en er staan 1020 lessen geboekt!
HaagsHistorischMuseum-les2
Foto: Cultuurmenules groep 3
Haags Historisch Museum
HaagsHistorischMuseum-les1
Foto: Cultuurmenules groep 6
Museum de Gevangenpoort
Deelnemende musea cultuurmenulessen
Den Haag heeft veel te bieden op het gebied van erfgoed en collecties. Er zijn rijks,- gemeentelijke,- en private musea die te groeperen zijn in: kunsthistorische, historische, natuurhistorische, technische en wetenschappelijke musea, ook zijn er tal van monumenten en archieven. Bekijk hier alle musea die meedoen: Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs.

Coronacrisis en de cultuurmenulessen

Zoals overal het geval is, gooit de coronacrisis ook voor de twee Cultuurmenu projecten flink roet in het eten. De scholen en de musea moesten zowel tijdens de 1e als de 2e coronagolf tijdelijk dicht en nu helaas voor de 3e keer tot nader bericht tot en met 19 januari 2021.
Zodra het weer kan plannen we zo veel mogelijk lessen opnieuw, belangrijk daarbij is dat we goed contact houden met de scholen. De musea en de busvervoerder doen er alles aan om de lessen en het vervoer volgens de RIVM maatregelen zo veilig mogelijk te laten verlopen.
coronaproof-lessen
Foto: Museumdocenten Djura, Romana en Sarah van Huis van het Boek geven de cultuurmenulessen coronaproof.

Pilot praktijkonderwijs Voortgezet Onderwijs

Panorama-Mesdag-praktijkschool
In samenwerking met: Praktijkschool de Einder uit Den Haag, Praktijk School Grotius College uit Delft, Museum de Gevangenpoort, Huis van het Boek, Panorama Mesdag, en het Haags Historisch Museum organiseren we een pilot voor praktijkscholen. We testen of de Cultuurmenu VO lessen aansluiten op de wensen van praktijkscholen om vervolgens in het komende schooljaar ook voor deze scholen aanbod te kunnen hebben. De pilot verloopt heel goed! De scholen zijn tot nu toe zeer enthousiast en hebben nuttige positieve input voor het geven van de lessen.

Interview met Ingrid Scholten; medewerker PBHM en museumdocent

Ingrid Scholten werkt op het Projectenbureau Haagse Musea als secretarieel medewerker, maar zij is tevens museumdocent in verschillende musea, waaronder: Panorama Mesdag en het Kunstmuseum.

Hoe lang geef je al museumlessen?
Ik geef al 14 jaar museumlessen, waaronder ook veel cultuurmenulessen.

Wat vind je het meeste bijzondere aan museumdocent zijn?
Tijdens de lessen in de musea merk ik dat de kinderen verwonderd raken door de verscheidenheid aan beelden en wat dit met hen doet. De spontane en enthousiaste reacties van kinderen tijdens deze lessen zijn altijd hartverwarmend en zeer inspirerend. Ik merk dan dat kinderen graag door kunst en cultuur verrast worden en dat het hen de mogelijkheid biedt de wereld om hen heen op een andere manier te bekijken.

Waarom vind jij museumlessen belangrijk?
Leren in een inspirerende omgeving is de uitgelezen manier om kinderen te enthousiasmeren en te stimuleren. Er kan een snaar geraakt worden waar een kind een leven lang geluk, motivatie en ook troost uit kan halen. Ook komen er tijdens de lessen verschillende talenten aan het licht. Kinderen merken dat ze door middel van goed kijken, vertellen en zelf iets creëren op nieuwe ideeën kunnen komen en ook oplossingen bedenken met elkaar. Het bezoek aan een museumles heeft vele aspecten van de 21e -eeuwse vaardigheden in zich.

Museumnieuws

Het Humanity House is dicht!

Een paar weken geleden kondigde het Humanity House aan te moeten gaan sluiten op 1 november 2020 en dat vinden we zeer betreurenswaardig. In het Humanity House werd onder meer aandacht besteed aan het vluchtelingendrama en speelde het denken over onderdrukking en vrijheid een belangrijke rol. In tien jaar tijd trokken ze zo’n 250.000 bezoekers, onder wie veel studenten en scholieren. De Gemeente Den Haag heeft helaas in de subsidieoverwegingen niet gekozen voor het belang van het voortbestaan van deze bijzondere organisatie. Wie gaat nu het verhaal van het belang van vrijheid en het gevaar van onderdrukking aan kinderen en jongeren vertellen?

Kerstvakantie in het Kinderboekenmuseum

gedichten-muur
Foto's: Eveline van Egdom
cultuurmenules1
Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen in het Kinderboekenmuseum. Het Kinderboekenmuseum sluit 2020 af met een klein feestje rondom het 25-jarig bestaan van het museum. In december komt Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum uit. Een jubileumboek dat geschreven is door Sjoerd Kuyper. De hele kerstvakantie staat daarom in het teken van deze bijzondere schrijver met diverse workshops en optredens. Houd www.kinderboekenmuseum.nl in de gaten voor het volledige programma.

Opdracht voor kinderen/leerlingen

Verhalen ontdekken, beleven en maken, daar gaat het om in het Kinderboekenmuseum. Ook thuis brengt het museum de mooiste verhalen naar je toe. 
Bekijk online de reeks de Verhalenreis, waarin de Verhalendame prachtige boeken tot leven brengt. Reis je mee? Het kan via Kinderboekenmuseum.nl, 24/7 gewoon vanuit huis, vanaf je bank, bed of tuin. Of je nu gek bent op lezen of het juist helemaal niet zo leuk vindt en nooit weet welk boek je moet kiezen; de Verhalenreis is voor iedereen vanaf 8 jaar. In vijf video's duikt de Verhalendame van het Kinderboekenmuseum online met jou in een nieuw verhaal van steeds weer een andere meesterverteller. In een korte video geeft ze je een prikkelend voorproefje van steeds een nieuw verhaal, aanleiding om vervolgens zelf het boek te gaan lezen. Laat je verrassen en droom weg naar nieuwe werelden. Van De tuinen van Dorr tot Lampje en van Spinder tot Minoes! 


Tot slot vind je op de Instagrampagina van het Kinderboekenmuseum tips om leuke spellen uit het museum thuis na te bouwen. Doen jullie mee?
Deel jullie creaties met de hashtag #ikleesthuis en tag het Kinderboekenmuseum!
kerstkaart

Redactie nieuwsbrief
Medewerkers van het Projectenbureau Haagse musea:

Sandra Bal
Hoofd Projectenbureau Haagse Musea
sbal@cultuurmenu.nl

Ingrid Scholten
Medewerker secretariaat
secretariaat@cultuurmenu.nl
facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet