SGPHM-Cultuurmenu-header-Magenta_cyaan

Beste lezer,

Met veel genoegen presenteren wij u onze tweede nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt
3 x per jaar in: december, april en juli.

Wat kunt u van deze nieuwbrief verwachten?

De belangrijkste informatie gaat over het Cultuurmenu PO en VO. Deze programma’s richten zich op kinderen van 4 t/m 12 jaar en jongeren van 12 t/m 16 jaar. Verder brengen we belangrijk museumnieuws, en activiteiten voor kinderen in de schoolvakanties.
cv_gr3_Museon_160203_03 (1)
Leerlingen op weg naar het Museon

Coronacrisis en de cultuurmenulessen

Helaas zijn de musea in elk geval tot en met 20 april 2021 gesloten. Het is nog niet duidelijk wanneer er versoepelingen komen.
Zodra het weer kan, plannen we zo veel mogelijk lessen opnieuw in. De musea en de busvervoerder doen er alles aan om de lessen en het vervoer zo veilig mogelijk te laten verlopen volgens de RIVM maatregelen.

Deelnemende musea schooljaar 2020-2021

Den Haag heeft veel te bieden op het gebied van erfgoed en collecties. Bekijk hier alle musea die meedoen aan het Cultuurmenu:
Primair Onderwijs; Menu 1, Menu 2 en Menu 3.
Voortgezet Onderwijs; Menu A, Menu B, Menu C, Menu D, Menu E, Menu F en Menu G.

Volgend schooljaar twee nieuwe deelnemende erfgoedinstellingen!

Goed nieuws! Volgend schooljaar (2021-2022) gaan het Vredespaleis en West Den Haag meedoen aan het Cultuurmenu voor het primair - en voortgezet onderwijs.

West Den Haag is een presentatie-instelling gevestigd in het voormalige ambassadegebouw van de Amerikaanse ambassade. Ze presenteren hedendaagse kunst. Kunsteducatie bij West zet de schijnwerpers op een fantasie- en vindingrijke maatschappij.

Het Vredespaleis ontvangt de leerlingen in het Visitors Centre. Daar krijgen de leerlingen inzicht in hoe men in de afgelopen eeuwen anders tegen oorlog en daarmee tegen vrede is gaan aankijken. Als de agenda van het Vredespaleis het toelaat mogen de leerlingen ook rondkijken in de tuin en in een deel van het paleis.
image006 (1)
West Den Haag
Vredespaleis bijgesneden
Vredespaleis

Volgend schooljaar zijn er ook acht lessen voor het praktijkonderwijs!

In samenwerking met: Praktijkschool de Einder uit Den Haag, Praktijkschool Grotius College uit Delft, Museum de Gevangenpoort, Huis van het Boek, Panorama Mesdag, en het Haags Historisch Museum organiseren we een pilot voor praktijkscholen. We testen of de Cultuurmenu VO lessen aansluiten op de wensen van praktijkscholen om vervolgens in het komende schooljaar ook voor deze scholen aanbod te kunnen hebben. De pilot lessen zijn bijna afgerond, door de corona crisis is er enige vertraging. Het resultaat is in elk geval al wel dat er voor het volgende schooljaar 2021-2022 acht lessen aan het praktijkonderwijs gegeven kunnen gaan worden!

Inschrijven schooljaar 2021-2022

Kijk vanaf 10 mei 2021 op de website om in te schrijven voor de cultuurmenulessen PO én VO voor schooljaar 2021-2022: wwww.cultuurmenu.nl.
Cultuurmenu_PO_vooraankondiging_2021_def-1
Voorkant Vooraankondiging VO

Interview met Geerteke van der Kallen

Geerteke van der Kallen is beeldend kunstenaar en was jarenlang educatiemedewerker bij Panorama Mesdag en het Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum) Den Haag. Ze heeft na haar pensioengerechtigde leeftijd nog jaren doorgewerkt en heeft dus veel ervaring op het gebied van museumeducatie. Sinds 2020 is ze met pensioen maar doordat ze nog werkzaamheden verricht voor het Cultuurmenu mogen we gelukkig gebruik maken van haar expertise.

Waarom vind je museumeducatie zo belangrijk?
Ik vind het belangrijk omdat een kind al vroeg moet leren dat je je in het museum op je gemak kunt voelen en je jezelf kunt zijn in die bijzondere omgeving. Dan kun je kijken naar wat andere mensen jou willen laten zien, omdat zij het mooi en interessant vinden; daar krijg je zelf weer goede en nieuwe ideeën van.

Waarom vind je het online bezoeken van een museum minder interessant
dan in het echt?
Met het wereldwijde web kun je heel veel opzoeken en bestuderen, je krijgt dan veel informatie, dat is prachtig. Maar als je een keer iets echt gezien hebt, vergeet je het niet meer, dan gaat het voor je 'léven'. Zo is het ook met kunst en andere interessante dingen uit de wereld. Bovendien kun je in een museum er je eigen ontdekkingstocht van maken en wat is er leuker dan dat? En als jij je thuis kunt voelen in een museum dan kun je over de hele wereld van die fijne plekken profiteren; op reis en waar je ook bent.

Kun je benoemen wat je de mooiste les of tentoonstelling hebt gevonden
in jouw carrière?
Ik heb ontzettend veel prachtige tentoonstellingen gezien, te veel om op te noemen. Maar goed opgestelde vaste collecties vind ik altijd nog het belangrijkst, omdat je daaruit jouw meest geliefde objecten gaat kiezen: waar je vaker naar terug kan gaan en een eigen relatie mee kan krijgen. Het wordt dan iets van jouzelf terwijl het materieel gezien niet van jou is. Je krijgt er een verbinding mee. Dat is rijkdom en dat gun je iedereen.
IMG_7217
Zelfportret Geerteke van der Kallen

Meivakantie in de Haagse musea

Kunstmuseum

Er zijn nieuwe doe-bladen van het Kunstmuseum Den Haag voor kinderen! Download ze gratis en print ze voor uit. Deze zijn geïnspireerd op het nieuwe Kinderkunstboek 'Berlage en een boef in het museum' van Georgien Overwater, dat verschijnt bij de tentoonstelling Het gedroomde museum.

Ben je ook nieuwsgierig naar het nieuwe Kinderkunstboek over 'Vos en de architect van het Kunstmuseum Den Haag'? Bestel het boek meteen via: https://www.kunstmuseum.nl/nl/berlage-en-een-boef-in-het-museum
Db_BerlageRoute_2020.indd
Db_BerlageRoute_2020.indd

Museum Bredius

Maak een tijdreis met het opdrachtenboekje 'KijkWijzer' in Museum Bredius.
Voor families met kinderen vanaf 6 jaar heeft het museum een KijkWijzer. Hiermee krijgen kinderen op speelse wijze contact met alle mooie meesterwerken die te bewonderen zijn in het museum. Zo bevat het: een puzzel, speurtocht en verkleedopdracht.

Maak bijvoorbeeld de schoenen-speurtocht en: zie hoe een schoen iets toont van de drager, ontdek dat ze 350 jaar geleden al 3D schilderijen maakten in de enige echte kijkkast in Nederland of maak een selfie met een mooie kanten kraag zodat je eruitziet als een echte jonkheer of dame uit de Gouden Eeuw / Zeventiende Eeuw. Het museum is leuk voor kinderen en ook nog eens gratis t/m 18 jaar. Neem snel een kijkje op de website!

Museon

Ontdek de wereld vanuit je eigen huis! Online is er altijd wat te doen, te ontdekken of te leren. Neem snel een kijkje op de website.

Museumnieuws

Het Museon en Omniversum bundelen krachten en gaan vanaf 2022
samen als één organisatie verder!
Samen laten ze met nog meer impact zien hoe mooi de aarde is. Museon-Omniversum wordt dé plek waar je aan de slag gaat om held op jouw planeet te worden, waar je geraakt wordt door indrukwekkende films en uitdagende activiteiten voor een betere wereld. Deze nieuwe combinatie neemt de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties als uitgangspunt en ze laten vooral zien wat ‘praktische oplossingen voor de planeet’ zijn.
Het Museon richtte zich de afgelopen jaren al meer op duurzaamheid, wereldoriëntatie en aardrijkskunde, met ‘One Planet Expo’ als belangrijkste expositie. Omniversum had ‘respect voor de planeet’ als credo. De films die het toonde in de enorme koepelzaal gingen onder meer over de oceanen en Antarctica.
Omniversum
Directie Museon-Omniversum

Wat doet de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea?

Het doel van onze stichting is het dienen van de collectieve belangen van musea en erfgoedinstellingen in de Haagse regio in de breedste zin. Dit doel wordt onder meer bereikt door het organiseren van het Cultuurmenu voor het primair en voortgezet onderwijs. De uitvoering vindt plaats op het Projectenbureau van de Haagse Musea (PBHM). Het Cultuurmenu voor het primair onderwijs bestaat 17 jaar. Sinds 2016 bestaat het Cultuurmenu voor het voortgezet onderwijs.
Jaarlijks doen er 84 scholen mee met ca. 23.000 leerlingen!
Redactie nieuwsbrief
Sandra Bal
Hoofd Projectenbureau Haagse Musea
sbal@cultuurmenu.nl

Willemijn Lamers
Marketing Cultuurmenu
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet