SGPHM-Cultuurmenu-header-Magenta_cyaan

Beste lezer,

Met veel genoegen presenteren wij u onze december-nieuwsbrief, deze verschijnt drie keer per jaar: in december, april en juli.

Wat kunt u van onze nieuwbrief verwachten?

De belangrijkste informatie gaat over het Cultuurmenu PO en VO. Deze programma’s richten zich op kinderen en jongeren van 4 t/m 16 jaar. Daarnaast brengen we belangrijk museumnieuws en activiteiten voor kinderen in de schoolvakanties.
Cultuurmenu_kerstkaart_2021_defdef LQ

Cultuurmenu-nieuws

Deelnemende musea schooljaar 2021-2022

Den Haag heeft veel te bieden op het gebied van erfgoed en collecties.
Bekijk hier alle musea die meedoen aan het Cultuurmenu:
Primair Onderwijs; Menu 1, Menu 2 en Menu 3.
Voortgezet Onderwijs; Menu A, Menu B, Menu C, Menu D,
Menu E, Menu F en Menu G.


Sinds dit schooljaar worden er ook acht lessen aan het praktijkonderwijs gegeven!
Dat zijn de volgende lessen:
Menu A: Muzee Scheveningen en Panorama Mesdag
Menu B: Huis van het Boek
Menu D: Haags Historisch Museum, Museon en Monumentenzorg
Menu E: Museum de Gevangenpoort
Menu F: Haags Historisch Museum

Cultuurmenulessen 2021

In oktober zijn we gestart met de cultuurmenulessen voor het schooljaar 2021-2022. In totaal hebben 85 primair onderwijs scholen zich opgegeven voor deelname met ca. 25.000 leerlingen. Voor dit schooljaar staan er 1020 lessen gepland.

De voortgezet onderwijs scholen hebben met 72 klassen geboekt. De VO scholen kunnen € 5,- subsidie per leerling krijgen op de CJP cultuurkaart, er zijn nog ruim voldoende lessen die geboekt kunnen worden!

Wij zijn verheugd dat West Den Haag en het Vredespaleis voor de eerste keer met ons meedoen!

De scholen geven tot nu toe aan dat ze tevreden zijn over alle lessen. Daarnaast krijgen we ook goede tips, daar zijn we altijd blij mee! We willen de lessen zo optimaal mogelijk kunnen aanbieden. De coronacrisis zorgt er helaas voor dat de cultuurmenulessen regelmatig uitgesteld moeten worden. Bij het geven van de lessen volgen wij de RIVM maatregelen.

Cultuurmenu Museummarkt

We gaan volgend jaar, als de corona crisis het toelaat, de jaarlijkse Cultuurmenu Museummarkt organiseren. Dit zal plaatsvinden bij West Den Haag. Dit is in het voormalige Amerikaanse ambassadegebouw aan het Lange Voorhout 102 in Den Haag. Daar worden alle scholen nog digitaal voor uitgenodigd. De 23 musea presenteren daar hun cultuurmenulessen voor het primair - en middelbaar onderwijs. Ook zijn er diverse rondleidingen door het gebouw.


Inschrijven cultuurmenulessen 2021-2022

De Voortgezet Onderwijs scholen kunnen zich inschrijven t/m 24 juni 2022. Dit is mogelijk via onze website: www.cultuurmenu.nl.

Ondersteuning Cultuurmenu PO en VO

Het Cultuurmenu wordt ondersteund door diverse fondsen en stichtingen die ons al jarenlang trouw zijn. Daar zijn we heel dankbaar voor! Alle ondersteuners zijn terug te vinden op: https://cultuurmenu.nl/primaironderwijs/de-stichting/met-dank-aan/ en https://cultuurmenu.nl/voortgezetonderwijs/de-stichting/met-dank-aan/
We zijn tegelijkertijd altijd op zoek naar nieuwe organisaties die zouden willen bijdragen aan het voortbestaan van het Cultuurmenu PO en VO. Tot onze grote vreugde is er ook een nieuwe donateur: Nationale-Nederlanden ondersteunt dit schooljaar en volgend schooljaar het Cultuurmenu PO en VO. De reden waarom zij dit doen leest u hier:

Nationale-Nederlanden draagt bij aan Cultuurmenu
Nationale-Nederlanden zal de komende twee jaar financieel bijdragen aan de organisatie van Cultuurmenu. Nationale-Nederlanden, onderdeel van NN Group, wil een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Vanuit de overtuiging dat kunst en cultuur inspireert en verbindt, dragen zij bij aan het toegankelijk maken van kunst en cultuur voor een breed publiek. Door kinderen jong met cultuur in aanraking te laten komen, hopen zij de drempel tot cultuur te verlagen.
3kinderen

Museumnieuws

Mauritshuis viert feest, het bestaat 200 jaar in 2022!

In 2022 bestaat het Mauritshuis 200 jaar, en dat gaan we vieren met projecten en tentoonstellingen voor jong en oud. Van een familie-doe-tentoonstelling over Johannes Vermeer tijdens de zomervakantie tot een Art Battle voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.
200_jaar_mauritshuis
Hier vind je het complete overzicht van de activiteiten tijdens het jubileumjaar.

Kerstvakantie activiteiten in de Haagse musea

Kerstvakantie in het Nationaal Archief

Kom in de kerstvakantie met het hele gezin naar: "Wie ben ik, wie was jij?"
in het Nationaal Archief!

In deze interactieve tentoonstelling ga je, uitgerust met een zaklamp, op zoek naar bijzondere archiefstukken. Met een tablet in je hand chat je met historische personen zoals; George Maduro, Tula en Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?
Ontdek het in "Wie ben ik, wie was jij?". Lees meer.
Wie ben ik, wie was jij?
Leerlingen in de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij?

Kerstvakantie in het Museon

Net zoals vorig jaar heeft Museon weer diverse activiteiten in het museum georganiseerd, zoals; rapworkshop, workshop DJ, workshop Hip Hop, Mash Mashine, Science show, muziekinstrumenten maken en nog veel meer! Bekijk alle activiteiten hier.
synthesizer (1)
muziek maken

Kerstvakantie in Huis van het boek

Marmeren is een prachtige, van oorsprong Turkse techniek waarbij de verf blijft drijven op het water. De echte Turkse marmermeesters kunnen op deze manier prachtige patronen afdrukken op papier. Alleen de beste marmeraars kunnen een echt tulp tevoorschijn toveren uit de verf.
Bezoekers van het museum kunnen deze techniek uitproberen en gaan naar huis met een zelf gemarmerde ansichtkaart. Deze inloop workshop is leuk voor jong en oud!
Meer weten? Kijk dan hier.
marmeren, ebru tulp
marmeren Huis van het boek

Kerstvakantie in het Louwman Museum

De zeven meest iconische Franse automobielen uit het beroemde Château de Compiègne zijn vanaf 2 december in het Louwman Museum te bewonderen. Unieke voertuigen uit de periode 1878 tot 1911 die nog volledig in authentieke en ongerestaureerde staat verkeren, compleet met oude gebruikssporen. Het is voor het eerst dat deze automobielen buiten Frankrijk zijn te bewonderen.
Meer weten? Kijk dan hier.
210402 Franse auto expositie_OKM+Techniek en Klassiek._210x297mm

Wat doet de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea?

Het doel van onze stichting is het dienen van de collectieve belangen van musea en erfgoedinstellingen in de Haagse regio in de breedste zin. Dit doel wordt onder meer bereikt door het organiseren van het Cultuurmenu voor het primair en voortgezet onderwijs. De uitvoering vindt plaats op het Projectenbureau van de Haagse Musea (PBHM). Het Cultuurmenu voor het primair onderwijs bestaat 17 jaar. Sinds 2016 bestaat het Cultuurmenu VO voor het voortgezet onderwijs. Jaarlijks doen er in meer dan 92 scholen mee van het primair - en voortgezet onderwijs met ca. 29.000 leerlingen!

Donateursactie!

Wist je dat je ook donateur van Cultuurmenu kunt worden? Bij een donatie van € 50,- ontvang je een strippenkaart voor 1x gratis toegang voor deelnemende musea!

Vind je het belangrijk dat leerlingen uit Den Haag en de regio onze cultuurmenulessen volgen en sta jij achter onze doelen? Help ons dan door een donatie te doen!
Klik hier om te doneren of voor meer informatie.
Donateursactie socials
Redactie nieuwsbrief
Sandra Bal
Hoofd Projectenbureau Haagse Musea
sbal@cultuurmenu.nl

Willemijn Lamers
Marketing Projectenbureau Haagse Musea

Fotografie
Foto's Cultuurmenu, Chelsey Honders
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet