Escher in Het Paleis

Meester van de Metamorfose

De kunstenaar M.C. Escher keek goed om zich heen en zette vervolgens dat wat hij zag naar zijn hand. In zijn prenten speelt hij met de werkelijkheid. Hij laat ons nadenken over wat echt is en wat niet. Of wat wel en niet kan. Met zijn oneindige prenten, optische illusies en onmogelijke werelden leert hij ons buiten de bestaande kaders te denken en maakt hij een vuist voor de fantasie.
Tijdens deze museumles bekijken de leerlingen beroemde prenten van Escher als Metamorfose III, Reptielen en Dag en Nacht en gaan hierover in gesprek. Waarom lijken weilanden in vogels te veranderen? Hoe kunnen bijen vlinders worden? Ze maken kennis met het werk van Escher terwijl ze spelenderwijs leren over grafische technieken, metamorfoses en optische illusies. Na de rondleiding gaan de leerlingen zelf aan de slag en tekenen samen een metamorfose in het atelier.

Vakken en kerndoelen van de les

Kunstzinnige oriëntatie: 54, 55, 56.
Oriëntatie op jezelf en de wereld: 44.
Nederlands, mondeling taalonderwijs: 1 t/m 3.

Doelstellingen van de les

De leerlingen maken kennis met het werk van M.C. Escher en met het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. Ze worden gestimuleerd om op speelse wijze te kijken naar hun dagelijkse wereld, ze ontdekken het verschil tussen twee-en driedimensionaliteit en leren dat verschil te omschrijven.
Ze leren wat optische illusies, metamorfoses en vlakvullingen zijn, wat grafiek is en hoe Escher zijn prenten maakte en leren dat je met vrij en associatief denken tot nieuwe oplossingen kunt komen. Zowel beeldend als in algemene zin.

Aantal leerlingen en begeleiding

Maximaal 30 leerlingen
minimaal 2 begeleiders