Humanity House

Op de vlucht!

Hoe is het om een vluchteling te zijn?
Shaza: “het is moeilijk om vluchteling te zijn. Mensen vinden je geen echt mens.”

Vluchtelingen beheersen het nieuws. Maar vaak wordt er óver hen gepraat, in plaats van mét hen. In het Humanity House komen vluchtelingen zelf aan het woord. Want waarom laat iemand alles achter? En wat maakt hij dan allemaal mee tijdens en na zijn vlucht? In onze vernieuwde ervaringsreis kruipen leerlingen in de huid van een vluchteling. Daarna ontmoeten ze – virtueel – acht mensen die hun vluchtverhaal vertellen. Shaza Manla (12) uit Syrië bijvoorbeeld, een muziektalent met grootse plannen voor de toekomst.

Voordat de leerlingen aan de ervaringsreis beginnen, praat het educatieteam van het Humanity House met hen over hun leven en dat van een kind in een oorlog. Na afloop delen ze hun ervaringen. Wat heeft de reis losgemaakt? Kortom: in ons museum zijn de leerlingen niet alleen toeschouwers, maar ook deelnemers, (mee)denkers en (mee)doeners.

Doelstellingen van de les

Een bezoek aan het Humanity House biedt leerlingen een waardevolle oriëntatie op zichzelf én de wereld. De ervaringsreis prikkelt het inlevingsvermogen van de leerlingen en verandert hun mening. Het interactieve karakter van het museum sluit tevens goed aan bij de behoefte en belevingswereld van leerlingen.

Vakken en kerndoelen van de les

Nederlands: 1, 3.
Oriëntatie op jezelf en de wereld: 34, 37,38, 47, 53.
Kunstzinnige oriëntatie: 54 t/m 56.

In gesprek met een vluchteling

Na de leerzame reis en het delen van alle ervaringen gaan je leerlingen in gesprek met een vluchteling. Ze krijgen de unieke kans vragen te stellen aan iemand die zelf gevlucht is. Hoe ben je in Nederland terecht gekomen? Vierde je je verjaardag tijdens de vlucht? Kon je vriendjes maken? Wat of wie mis je het meest?

Aantal leerlingen en begeleiding

Maximaal 30 leerlingen
2 begeleiders