Museum Bredius

Door de bril van meneer Bredius

© Basisschool Onze Wereld

Museum Bredius is gevestigd in een statig herenhuis aan de hofvijver in Den Haag.
Hier is de verzameling te zien van Abraham Bredius kunsthistoricus (1855-1946). De leerlingen maken kennis met deze kunstverzamelaar en zijn collectie. Hij verzamelde schilderkunst uit de Gouden Eeuw en antiek. Het museum is met dit antiek in 18e-eeuwse stijl ingericht. De leerlingen maken tijdens de les een rondgang door het museum. Ze leren kijken naar schilderkunst. Dit doen ze onder andere door onderscheid te maken tussen verschillende schilderijengenres uit de Gouden Eeuw: een stilleven, een portret en een landschap. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van schetsen op de zalen en maken hiermee een collage in een schilderij. Daarnaast mogen zij een eigen stilleven neerzetten.

Het is van belang de les goed voor te bereiden, door het lesmateriaal op school te maken. Hierdoor leren de leerlingen alvast iets over Abraham Bredius, zijn verzameling en de Gouden Eeuw.

Doelstellingen van de les

De leerlingen maken kennis met Abraham Bredius en ontdekken wat er speciaal is aan de collectie die hij bijeen heeft gebracht. Ze leren dat een museum een verzameling heeft en dat een museum ook een voormalig woonhuis kan zijn met een verzameling. Ze zien en beleven een 18e eeuws patriciërs huis van binnen en leren over de aankleding en het gebruik van zo’n woonhuis. De leerlingen maken kennis met drie verschillende schildergenres: landschap, zelfportret, stilleven. De leerlingen leren hoe je naar kunst kunt kijken.