MENU A

Cultuurmenu VO Leerlijn Kunst en cultuur:

CKV en kunstvakken

Omschrijving van menu A:

Beeldende kunst, verzamelen, Scheveningen

Aan dit menu doen drie musea mee die een relatie hebben met Scheveningen, beeldende kunst en met verzamelen.

Muzee Scheveningen heeft diverse collecties: historisch, kunsthistorisch en natuurhistorisch. Vanuit de kunsthistorische en de historische collectie krijgen de leerlingen een beeld van de badplaats Scheveningen vanaf de 19e eeuw.

In Panorama Mesdag zien we het Scheveningen van 1881. Hendrik Willem Mesdag heeft op het reusachtige doek het leven van de vissersbevolking en het werken op zee weergegeven. Hoe de stad Den Haag er toen uit zag is goed zichtbaar op zijn beroemde panorama. Mesdag was naast schilder ook verzamelaar van kunstwerken van de school van Barbizon en de Haagse School. Hij was een zeer sociaal betrokken en bewogen mens.

Museum Beelden aan Zee staat langs de vloedlijn, waar Mesdag veel te vinden was. Paviljoen Von Wied, waaronder nu Beelden aan Zee is gebouwd, is door Mesdag ook op het panoramadoek geschilderd. De oprichters van Museum Beelden aan Zee, hebben net als Mesdag een grote liefde voor internationale beeldende kunst. Leidmotief is van oorsprong het mensbeeld; waarbij kunstenaars zowel de uiterlijke verschijning als de menselijke psyché wil ontrafelen. Gedurende drie achtereenvolgende leerjaren bezoeken de leerlingen de drie verschillende instellingen, die ieder met een andere invalshoek de thema’s benaderen. De opbouw van de lessen is vergelijkbaar. De leerlingen krijgen eerst een introductie op de thema’s en gaan dan zelf aan de slag met eigen visuele verwerking. Vervolgens wordt gereflecteerd op de opgedane ervaringen.