Haags Historisch Museum

Aan de slag als museummedewerker

Geschiedenis is een verhaal van en over mensen. Dat verhaal maak je completer door samen te werken.’

cultuurmenu haags historisch museum
fotografie: Kim Verkade

Het museum vertelt het verhaal van de mensen die jarenlang in Den Haag woonden, leefden en verbleven. Wie liepen hier in de stad rond en waarom? En wat kunnen wij daarvan leren en doorvertellen?
Aan de hand van de tentoonstelling of een thema dat de school zelf kiest, gaan de leerlingen op onderzoek uit. Ontdek in schooljaar 2020/2021 bijvoorbeeld de verhalen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog of de betekenissen van prenten uit de Gouden Eeuw. (Bekijk het actuele aanbod op www.haagshistorischmuseum.nl)
De leerlingen krijgen als onderwerp een persoon of een voorwerp toe bedeelt. Wat kunnen ze hierover vinden in de bronnen van het museum en die van onze erfgoedpartners, zoals het Haags Gemeente Archief en de dienst Archeologie. Op een interactieve manier leren de leerlingen meer over deze Haagse verhalen.

Na de ontdekkingstocht moeten de verhalen gepresenteerd worden in een nog lege vitrine. Tekstborden schrijven, achtergrond maken. Aan de slag dus!

Doelstellingen van de les

Tijdens de les wordt er met de leerlingen gekeken naar de bronnen en de informatie. Ze gaan aan de slag als echte museummedewerkers. De leerlingen helpen mee met het maken en presenteren van het verhaal in een tentoonstellingsvorm. Hoe worden tekstbordjes gemaakt, welke tekst moet daar op, welke voorkennis kan je van de bezoeker verwachten? Hoe kan iedereen het voorwerp goed bekijken? De leerlingen ontdekken hoe verschillende bronnen samen komen en hoe dat een geheel gaat vormen.