Muzee Scheveningen

Scheveningen in beeld

Scheveningen is nu een stadsdeel van Den Haag en een bekende badplaats, maar dat is niet altijd zo geweest. We nemen de leerlingen mee terug in de tijd naar de 17e eeuw, de bewoners van het vissersdorp Scheveningen leefden toen voornamelijk van de inkomsten van de visserij. Scheveningen is door diverse schilders verbeeld, met name in de 19e en begin 20e eeuw. Bekende schilders als H.W. Mesdag, schilderden zeegezichten van het strand met de schepen die toen nog met de vers gevangen vis op het strand aanlegden. Eind 19e eeuw wordt Scheveningen ontdekt als badplaats en komen er toeristen naar toe. De meeste vissers blijven hun beroep uitoefenen. Joodse ondernemers openen hotels en restaurants in Scheveningen. Op een panoramaschilderij is te zien hoe de badplaats er rond 1900 uitzag. De leerlingen krijgen een korte rondleiding door Muzee.

In het klaslokaal wordt aan de hand van een fotopresentatie de geschiedenis van Scheveningen van vissersdorp tot badplaats in vogelvlucht doorlopen. De leerlingen krijgen een opdracht om te kijken hoe de geschiedenis door diverse schilders verbeeld is. Ze maken tot slot zelf een impressionistische schets van Scheveningen.

Doelstellingen van de les

Door deze les krijgen de leerlingen inzicht in de ontwikkeling van Scheveningen van vissersdorp tot badplaats. Ze zien hoe diverse schilders het leven van alledag van het vissersdorp en het opkomende toerisme in de badplaats in hun schilderijen verbeeld hebben. In de aansluitende les voor het tweede leerjaar in Panorama Mesdag zullen ze de afbeeldingen op het panoramadoek beter in de juiste tijdsgeest kunnen plaatsen.

2021 Cultuurmenu Scheveningen in beeld