Cultuurmenu Panorama Mesdag

Panorama Mesdag

Stap in het grootste schilderij van Nederland

Het Panorama van Mesdag is het enig overgebleven panorama in Nederland uit de 19de eeuw. Het reusachtige schilderij is 114,5 meter in omtrek en 14,5 meter hoog en is opgehangen in een speciaal voor dit schilderij gemaakte rotonde. Het werd geschilderd in vier maanden tijd. Hoe hebben de kunstenaars dat zo snel voor elkaar gekregen?

In het museum bekijken de leerlingen de schilderijen van Hendrik Willem Mesdag, krijgen ze een introductie op de schilder en zijn tijd en maken ze gezamenlijk een panorama met zelfgemaakte schetsen.

We gaan het kijkplatform op en ervaren daar de sterke ruimtelijke illusie van het Panorama, met zijn natuurlijk lichtinval en atmosferisch kleurgebruik.

We bespreken het Scheveningen van toen; de vissersboten, het slepen van de netten, het beginnende strandleven. We onderzoeken hoe het Panorama door Mesdag met hulp van zijn vrouw en vrienden is gemaakt. Hoe komt het dat dit grote schilderij nog steeds bestaat en hoe maak je een groot kunstwerk met meerdere kunstenaars?

Doelstellingen van de les

Kijken, met elkaar in gesprek gaan en het ook daadwerkelijk zelf doen. Kennismaken met het Panorama, het schildersechtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Het ervaren van de geweldige illusie van Scheveningen anno 1881. In de workshop ontdekken de leerlingen de suggestie van ruimte op het platte vlak en wat het betekent om samen te werken.