Escher in Het Paleis

De wonderlijke wereld van Escher

werkelijkheid dan de meeste mensen! En hun werk of hun acties laten ons vervolgens weer anders kijken naar de wereld. Of zelfs anders denken. Bekende dingen worden zo nieuw, ongewoon of verrassend. Maurits Cornelis Escher bereikt dat met zijn werk als geen ander.

Escher is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Deze moderne Hollandse meester speelt in zijn werk met perspectief, ruimte, wiskunde en werkelijkheid. Niets is wat het lijkt in zijn wonderlijke prenten. Zijn linoleumsnedes, houtsnedes, houtgravures, lithografieën en tekeningen zijn te zien in Escher in Het Paleis, het voormalig winterpaleis van koning-moeder Emma aan het Lange Voorhout.

Tijdens de museumles maken de leerlingen kennis met het werk van Escher en met het paleis. Ze ontdekken hoe Escher zijn prenten maakte en hoe hij keek naar de wereld om zich heen. Ze laten zich inspireren en verwonderen en maken tot slot samen een vlakvulling in het atelier.

Doelstellingen van de les

De leerlingen maken kennis met het werk van Escher en met het paleis. Ze worden gestimuleerd op een speelse manier te kijken naar hun dagelijkse wereld. Escher was gefascineerd door de suggestie van ruimte op het platte vlak. Leerlingen leren over die fascinatie en hoe dit verschil tussen plat en ruimtelijk te verwoorden. Ze leren spelenderwijs samen een vlakvulling te tekenen.

Aansluiting bij kerndoelen: 48, 50, 51, 52 van de SLO
Vakken: Kunst/CKV, Wiskunde
Lesmateriaal: voorbereidende en/of verwerkende lesmateriaal
Aantal leerlingen en begeleiding: maximaal 30 leerlingen, minimaal 2 begeleiders