Monumentenzorg

Je ging op reis en je nam mee?

‘Indisch erfgoed in Den Haag’

Den Haag is al eeuwenlang een internationale stad. Vooral de band met voormalig Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) was van betekenis. Vanaf de 17e eeuw was er een druk verkeer van ambtenaren, militairen en zakenlui naar ‘de Oost’ (Zuidoost-Azië). Wie terugkeerde, nam vaak een nieuw gezin en inheems personeel mee. Veel Hagenaars hebben dan ook een Indische voorouder in hun stamboom.
Tijdens de les wordt in het kort de relatie tussen Nederland en Indonesië belicht en de invloeden die hiervan zichtbaar zijn op het gebied van architectuur/kunst en cultuur.

Iedere Haagse wijk kent Indische restaurants en supermarkten met Aziatische producten. De Tong Tong Fair op het Malieveld is een belangrijk en internationaal bekend evenement. In Den Haag staan prachtige gebouwen, die getuigen van de eeuwenlange band met Indonesië. De leerlingen maken een korte wandeling langs panden met een Indisch verleden, waaronder het Hotel Des Indes. Ze gaan ook zelf een Indonesische theemelange maken en spekkoek proeven bij de Inproc op de Denneweg (in 1853 opgerichte ‘Indische Producten Centrale’). Geuren en smaken roepen herinneringen of heimwee op. Leerlingen bespreken wat zij ver van huis het meest zouden missen.

Doelstellingen van de les

De leerlingen maken kennis met Indisch erfgoed in het centrum van Den Haag. De leerlingen maken kennis met achtergronden/geschiedenis van naar Nederland verhuisde/geëmigreerde bevolking uit Nederlands-Indië en Indonesië. De leerlingen weten na de les dat de Indonesische keuken is meegenomen naar Nederland en dat dit een rijke culinaire inspiratiebron is geworden. De leerlingen vragen zich af wat ze zouden willen meenemen van hun eigen land/eigen cultuur als ze zouden gaan emigreren.