MENU G

Cultuurmenu VO Leerlijn ‘Maatschappijvakken’:
Maatschappijleer, Geschiedenis en Aardrijkskunde

Omschrijving van menu G:
WO II en na 75 jaar vrijheid

76 jaar geleden kwam er een einde aan WO II. Den Haag werd op 8 mei 1945 bevrijd. Tijdens de lessen in het Museon- Omniversum, het Nationaal Monument Oranjehotel en het Museum Molen de Vlieger komen de volgende vragen aan bod: wat gebeurde er in WO II, wie waren bij deze oorlog betrokken en waarom? Welke sporen heeft de oorlog achtergelaten en waarom is het zo belangrijk om de herinneringen te bewaren en hierover te blijven vertellen? Waarom herdenken we ieder jaar de oorlog en hoe herdenken we? Ook wordt er in de lessen aandacht besteed aan de betekenis van vrijheid. Wat betekende vrijheid in mei 1945 – en wat betekent vrijheid voor ons nu?

En hoe belangrijk is het dat er hiervoor tussen landen wordt samengewerkt (VN Veiligheidsraad)? Via persoonlijke verhalen krijgen de leerlingen een diversiteit aan belevingen en invalshoeken aangeboden.
Per museum komen de volgende onderwerpen aan bod: Museon-Omniversum: oorlog, waar ook ter wereld, heeft een enorme invloed op het dagelijks leven van kinderen. Museum Molen de Vlieger: Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten verzetsstrijders en Joodse mensen zich verschuilen om uit handen ven de Duitsers te blijven. In Museum Molen de Vlieger wordt het verhaal verteld van drie Joodse mensen die er ondergedoken hebben gezeten. Nationaal Monument Oranjehotel: hier gaat het over het wegvallen van de rechtsstaat als gevolg van de Duitse bezetting, het Oranjehotel als schakel in het vervolgingssysteem, onderdrukking en verzet.