SGPHM-Cultuurmenu-nieuwsbrief-2022

Nieuwsbrief april 2023

Beste lezer,

Met veel genoegen presenteren wij u onze nieuwsbrief, deze verschijnt drie keer per jaar, namelijk in: april, juni en december.

Wat kunt u van onze nieuwbrief verwachten?

De belangrijkste informatie gaat over het Cultuurmenu primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Deze programma’s richten zich op kinderen en jongeren van 4 t/m 16 jaar.
Daarnaast geven we informatie over de pilot van 'De Haagse MuseumTent' en brengen we belangrijk museumnieuws en activiteiten voor kinderen in de schoolvakanties.

Nieuws over het Cultuurmenu

Boek nu nog het Cultuurmenu VO in schooljaar 2022-2023

Voor het Cultuurmenu VO kan nog dit hele schooljaar geboekt worden voor de klassen 1 t/m 3! Scholen uit het voortgezet onderwijs kunnen € 5,- subsidie per leerling krijgen op de CJP cultuurkaart. Lees op onze website hoe dit geregeld kan worden. (Zie het kopje 'CJP Cultuurkaart').
Vanaf het schooljaar 2022-2023 zijn er 12 cultuurmenulessen voor het praktijkonderwijs.

Programma Cultuurmenu PO en VO schooljaar 2023-2024

Primair onderwijs - en Voorgezet onderwijs scholen kunnen zich vanaf 10 mei 2023 inschrijven op de website www.cultuurmenu.nl voor het schooljaar 2023-2024. Het Vredespaleis doet dit schooljaar hier ook weer aan mee.
Binnen het Cultuurmenu PO bieden we weer 3 menu’s aan. Vijf musea hebben nieuwe lessen gemaakt: Kunstmuseum Den Haag, Museon – Omniversum, Museum Rijswijk, Fotomuseum Den Haag en de afdeling Archeologie van de Gemeente Den Haag.

Pilot de Haagse MuseumTent is van start gegaan

De pilot voor het nieuwe project: De Haagse MuseumTent' is in februari 2023 van start gegaan in Wijkcentrum Escampade. Er waren succesvolle presentaties voor groepen senioren van de afdeling Archeologie van de Gemeente Den Haag en Huis van het boek.
Dit project biedt een mooie tent (ook als decor te gebruiken), een korte filmpresentatie en een interactieve presentatie van een museum aan de hand van een koffer met objecten over een interessant onderwerp uit het museum. Dankzij donaties van trouwe en nieuwe fondsen en de Gemeente Den Haag kunnen we dit pilotproject realiseren.
De Haagse MuseumTent staat bij het woonzorgcentrum Cardia locatie Tabitha en bij drie testscholen; Prinsehaghe (SCOH), RKBS de Parkiet en P. Oosterleeschool (SCOH). Daarnaast staat De Haagse MuseumTent ook nog bij Wijkcentrum Het Couvéehuis eind april.

Aangezien het tot nu toe zeer succesvol verloopt verwachten we door te starten met dit project eind 2023. Instellingen kunnen zich rond die tijd via onze website aanmelden. Instellingen en fondsen die interesse hebben in dit project te ondersteunen kunnen graag mailen naar de redactie. Klik hier voor meer informatie over De Haagse MuseumTent.
De Haagse MuseumTent pilot.
Presentatie Huis van het Boek in wijkcentrum Escampade en basisschool de Parkiet.

Museumnieuws

Mauritshuis
Vanaf februari 2023 is het wereldberoemde en meest geliefde meesterwerk, het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, voor 8 weken uitgeleend aan het Rijksmuseum voor de Vermeer-tentoonstelling. Toch zal de geest van het Meisje de Vermeerzaal niet verlaten…
Vorig jaar deed Het Mauritshuis een oproep: creëer jouw eigen Meisje - geïnspireerd op het meesterwerk uit 1665 van Vermeer - en maak kans om tijdens haar afwezigheid op háár plek te hangen.
Deze Open Call heeft een explosie aan creativiteit veroorzaakt. Maar liefst 3.482 meisjes vanuit de hele wereld vonden hun weg naar Den Haag. Geschilderd, getekend, in wol, klei, hout, stof, bloemblaadjes, knopen, keramiek, groenten, fruit, schelpen, glaskraaltjes, ballonnen, Lego of als tatoeage. Een selectie van 170 ingezonden werken wordt vanaf 6 februari digitaal in een loop vertoond op de plek waar het echte Meisje altijd hangt. Lees meer.
Kunstmuseum Den Haag
Dit jaar
vieren we in Den Haag het geboortejaar van kunstenaar M.C. Escher. In het Kunstmuseum is de dubbeltentoonstelling Escher – Andere wereld te zien: originele prenten van Escher uit de collectie van het museum gecombineerd met spectaculaire ruimtelijke installaties van het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Tip: haal een gratis doe-blad bij de informatiebalie. Lees meer.

Meivakantie-activiteiten!

Bekijk alle meivakantie-activiteiten in de musea die deelnemen aan het Cultuurmenu via deze link.

Wat doet de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea?

Het doel van onze stichting is het dienen van de collectieve belangen van musea en erfgoedinstellingen in de Haagse regio in de breedste zin. Dit doel wordt onder meer bereikt door het organiseren van het Cultuurmenu voor het primair en voortgezet onderwijs en overige projecten zoals de (pilot) De Haagse MuseumTent. De uitvoering vindt plaats op het Projectenbureau van de Haagse Musea (PBHM).

Het Cultuurmenu voor het primair onderwijs bestaat al sinds het schooljaar 2004/2005 en en is er nu dus al 18 jaar! Sinds 2016 bestaat het Cultuurmenu VO voor het voortgezet onderwijs. Jaarlijks doen er meer dan 92 scholen mee van het primair - en voortgezet onderwijs met deze beide projecten ca. 27.000 leerlingen!
Redactie nieuwsbrief
Sandra Bal
Hoofd Projectenbureau Haagse Musea
sbal@cultuurmenu.nl
Sandra | Rare & Remarkable fotografie
Willemijn Lamers
Marketingondersteuning Projectenbureau Haagse Musea
marketing@cultuurmenu.nl
Cultuurmenu | Rare & Remarkable fotografie-2
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet