SGPHM-Cultuurmenu-header-Magenta_cyaan

Beste lezer,

Met veel genoegen presenteren wij u onze derde nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar in: juli, december en april.

Wat kunt u van deze nieuwbrief verwachten?

De belangrijkste informatie gaat over het Cultuurmenu PO en VO. Deze programma’s richten zich op kinderen en jongeren van 4 t/m 16 jaar. Daarnaast brengen we belangrijk museumnieuws en activiteiten voor kinderen in de schoolvakanties. Deze keer hebben wij ook een leuke winactie! Lees snel verder.
Cultuurmenu | Rare & Remarkable
Cultuurmenules bij Archeologie

De musea zijn weer open!

De musea mochten vanaf 5 juni 2021 hun deuren weer openen voor publiek, wel nog onder bepaalde voorwaarden. We zijn heel blij dat dit weer kan! Voor de komende zomervakantie staan er toch nog zo’n 100 cultuurmenulessen op de planning bij de verschillende deelnemende musea. We volgen de RIVM maatregelen, die zullen zorgvuldig nageleefd worden tijdens de busritten en de museumlessen.
We starten het nieuwe schooljaar 2021-2022 begin oktober weer op met alle museumlessen, tenzij er weer nieuwe maatregelen komen.

Deelnemende musea schooljaar 2021-2022

Den Haag heeft veel te bieden op het gebied van erfgoed en collecties. Bekijk hier alle musea die meedoen aan het Cultuurmenu:
Primair Onderwijs; Menu 1, Menu 2 en Menu 3.
Voortgezet Onderwijs; Menu A, Menu B, Menu C, Menu D,
Menu E, Menu F en Menu G.

Het nieuwe schooljaar 2021-2022 zijn er ook acht lessen voor het praktijkonderwijs!

Vanaf het nieuwe schooljaar 2021-2022 worden er acht lessen aan het praktijkonderwijs gegeven!

Dat zijn de volgende lessen:
Menu A: Muzee Scheveningen en Panorama Mesdag
Menu B: Huis van het Boek
Menu D: Haags Historisch Museum, Museon en Monumentenzorg
Menu E: Museum de Gevangenpoort
Menu F: Haags Historisch Museum

Inschrijven cultuurmenulessen 2021-2022

De Primair Onderwijs scholen kunnen zich nog inschrijven voor de cultuurmenulessen
t/m 3 september 2021 en de Voortgezet Onderwijs scholen kunnen zich inschrijven
t/m 24 juni 2022. Dit is mogelijk via onze website: www.cultuurmenu.nl.
Momenteel hebben er al 70 scholen zich ingeschreven!
PO
Voorkant Vooraankondiging VO

Margriet van der Zalm over het Cultuurmenu

Margriet van der Zalm is directeur van basisschool Prinsehaghe. Deze school doet al vanaf 2009 mee met het Cultuurmenu!

Waarom vinden jullie het belangrijk om aan het Cultuurmenu mee te doen en wat brengt het de leerlingen?
"Persoonlijk vind ik het belangrijk dat kinderen in contact komen met kunst en cultuur in brede zin. Hoe meer hoe beter. Het leert ze veel over de geschiedenis, over andere volkeren en over (mens-)beelden.

Kinderen leren anders te kijken naar hun omgeving en gaan dingen meer accepteren: het verruimt hun blik. Veel van onze leerlingen krijgen kunst en cultuur vanuit huis niet aangeboden en daarom is het Cultuurmenu zo welkom.

In aanraking komen met kunst is een waardevolle toevoeging voor iedereen. Ik denk dat mensen toleranter kunnen worden door met kunst in aanraking te komen: niets is gek, alles kan mooi zijn als je het leert waarderen. Kunst en cultuur laten je genieten, maken je rijker."
_MG_9032
Leerlingen met objecten uit de cultuurmenulessen.

Deelname Kinderboekenmuseum

Anouk van Dijk, coördinator educatie van het Kinderboekenmuseum, vertelt over hun deelname aan het Cultuurmenu:
"Vanaf de allereerste start van Cultuurmenu in 2003-2004 deed het Kinderboekenmuseum mee. Het Kinderboekenmuseum heeft in al die jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt. Zo wisten de allerkleinsten het museum steeds beter te vinden en zijn de bezoekersaantallen gestegen naar een record van 123.000 bezoekers. De samenwerking met Cultuurmenu bracht het Kinderboekenmuseum vooral bekendheid onder Haagse scholen en kinderen. Het museum hoorde dan ook vaak de reactie: “Ik ben hier met de klas geweest, maar nu kom ik met mijn familie terug!” Het Kinderboekenmuseum kijkt reikhalzend uit naar de komende jaren."
IMG_1480
Kinderboekenmuseum 2004
Eveline van Egdom hr les-brochure3622-2
Kinderboekenmuseum 2019

Museumnieuws

Museum Panorama Mesdag bestaat 140 jaar!
Museum Panorama Mesdag bestaat 140 jaar en is het jubileumjaar gestart met een bijzondere primeur. Het kunstwerk 'Honderdduizend bomen en een bos van draad' van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst tentoongesteld.

Een jaar lang werkte Sara Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan een bos van honderd vierkante meter. Het project ontstond vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een geborduurd bos laat Sara Vrught mensen deelgenoot zijn van het maakproces en hen met andere ogen naar de natuur kijken. De tentoonstelling is nog te bekijken tot en met 29 augustus 2021!
Afb._01_100.000_bomen__Sara_Vrug.2e16d0ba.fill-2880x1620
Tentoonstelling in Museum Panorama Mesdag
'Honderdduizend bomen en een bos van draad'.

Zomervakantieactiviteiten in de Haagse musea

Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum heeft heel veel schatten, 8217 om precies te zijn! Helaas kunnen we die niet altijd allemaal in het museum laten zien, dus staat een deel opgeslagen. In de nieuwe tentoonstelling “Schatten uit het Depot” zijn bijzondere, gekke, en verrassende voorwerpen te zien.

Tijdens de workshop Schatten uit het Depot gaan kinderen in de zaal verschillende schatten onderzoeken. Wat voor voorwerp is het en waar werd het voor gebruikt? Daarnaast bespreken we wat het voorwerp met Den Haag te maken heeft.

Na het bekijken van de schatten in de zaal, gaan de kinderen aan de slag op hun eigen miniatuur tentoonstelling schatkistje te maken. Hierin kunnen ze kleine ‘museumstukken’ plaatsen, zodat ze een persoonlijke tentoonstelling mee naar huis kunnen nemen.
Lees meer op onze website.
2021-4-2_HaagsHistorischMuseum schatten zoeken-81
Foto: Kim Verkade

Huis van het boek

Familietentoonstelling ‘Geheimschrift'
Huis van het boek organiseert van 10 juli t/m 10 oktober 2021 de familietentoonstelling ‘Geheimschrift’. Bezoekers lopen door een doolhof met spannende opdrachten rond eeuwenoude objecten uit verschillende culturen. Hoe ontcijfer je spijkertabletten uit 2000 voor Christus, papyrusrollen uit het begin van de jaartelling, quipu van de Inca’s uit 1500, 17de-eeuwse ingenieus gevouwen brieven, of versleutelde boodschappen van de Enigma-codeermachine? En wat staat er in de raadselachtige oude en moderne boeken uit de collectie van Huis van het boek? In deze tentoonstelling leren families spelenderwijs over schriftcultuur, raadsels en communicatie.

Een doolhof vol geheimschriften
Aan het eind van het labyrint vol opdrachten is er een geheimschrift-atelier waar bezoekers zelf een geheime brief kunnen schrijven en ter plekke op de post kunnen doen. De ontknoping van de speurtocht is te vinden in een donkere kamer waar alle geheime schriften samenkomen in uv-licht. De tentoonstelling is geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf 7 jaar.
Boek vooraf tickets online via www.huisvanhetboek.nl.

Maak kans op een gratis toegangsticket voor deze tentoonstelling én het gehele museum!

Beantwoord de vraag: hoe heette 'Huis van het boek' eerst en waarom? Stuur jouw reactie naar online@huisvanhetboek.nl vóór 10 juli 2021.
In totaal zijn er 10 gratis toegangskaarten te winnen voor de periode 10 t/m 31 juli 2021.
Alle ingezonden reacties worden beoordeeld vanuit Huis van het boek.
HVHBgeheim25Nr305A3372
Foto: Frank Jansen, Huis van het boek.
Open Schilderatelier in Huis van het boek
Kom jij ook je creatieve talent laten zien bij het Open Schilderatelier? Ook deze zomervakantie kun je in de prachtige tuin van Huis van het boek weer naar hartenlust komen schilderen en tekenen. Lekker buiten werken met de natuur en dieren als onze inspiratiebron. Er zijn maar een beperkt aantal plekken, dus reserveren is verplicht.
Daarnaast krijg je gratis toegang tot de familietentoonstelling Geheimschrift.
Kijk voor de prijzen en verdere informatie op de website van Huis van het boek: www.huisvanhetboek.nl.
Open Schilderateliers

Louwman Museum

De Wegenwacht van de ANWB viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum opent het Louwman Museum in Den Haag van vrijdag 2 juli tot en met zondag 5 september haar deuren voor de tentoonstelling ’75 jaar Wegenwacht’. De tentoonstelling is een reis door de tijd aan de hand van iconische wegenwachtvoertuigen en biedt ook een kijkje in de toekomst. Lees meer.
75 jaar Wegenwacht

Kunstmuseum Den Haag

Deze zomer biedt het Kunstmuseum Den Haag een zomerprogramma aan voor Zomerscholen en BSO’s. Er zijn drie verschillende programma’s. Kijk snel hier!

Voor gezinnen is 'Wonderkamers' de gehele zomervakantie geopend, gelijk aan de reguliere openingstijden van het museum. Alle informatie vind je hier.

Daarnaast heeft het Kunstmuseum Den Haag leuke kinderworkshops op 26 en 27 augustus voor kinderen vanaf 6 jaar, bij de tentoonstelling 'CoBrA en Chaissac- Zielsverwanten'. Bekijk hier meer: https://www.kunstmuseum.nl/nl/bezoek/activiteiten

Ook is er iedere zondag Open Kinderatelier!

Nationaal Archief

In de interactieve tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? van het Nationaal Archief ervaar je hoe de tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt.
Met een tablet in je hand chat je met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?

Tijdens de schoolvakanties (regio midden) en in het weekend is deze tentoonstelling geopend voor iedereen!
Voor meer informatie, reserveren en een impressie van de tentoonstelling, zie: https://www.nationaalarchief.nl/beleven/tentoonstelling/wie-ben-ik-wie-was-jij

Wie ben ik, wie was jij?
Wie ben ik, wie was jij?

Muzee Scheveningen

ZEEKIDS Zomerweek (16 t/m 20 augustus 2021)
Tijdens de ZEEKIDS Zomerweek organiseert Muzee Scheveningen elke dag een leuk programma voor kinderen van 6 t/m12 jaar.
Elke dag heeft een eigen thema, bijvoorbeeld Kunst van de straat, Schoon strand en Verhalen van de zee. Je krijgt 2 workshops, lekkere lunch en er is natuurlijk ook tijd voor een spel op onze buitenplaats.

ZEEKIDS bij Muzee - Ontwerp je eigen museum (17 juli t/m 29 augustus)
Onderzoek de klederdracht, de vissersboten en verwonder je in onze Zeezaal. Als je alles goed bestudeerd hebt, kun je zelf aan de slag. Met collectiemateriaal kun je nu zelf je eigen museumzaal inrichten. Dit miniatuurmuseum mag je natuurlijk mee naar huis nemen.
Lees meer op de website.
200610_ARF_036
200610_ARF_045

Museon

Museon heeft heel veel leuke workshops, zoals; je eigen muziekinstrument maken, een synthesizer maken, ontdekken welk muziekinstrument het beste bij jou past, met behulp van moderne technieken het beste uit jezelf halen op zanggebied en op avontuur in de tuin van
Museon/Omniversum.


Maak je eigen muziekinstrument!
Ben jij ook zo dol op muziek? En lijkt het je geweldig om je eigen muziek te maken? Ga dan aan de slag met hout, belletjes, touw, elastiekjes, papier, stiften en meer! De instrumenten die gemaakt kunnen worden, wisselen in de loop van de tentoonstelling. Nu maken we een Kalimba (duimpiano). Nieuwsgierig wat dat is? Kom naar het Museon!

Techniekworkshop: Maak je eigen synthesizer
Wat is een synthesizer? En vooral hoe werkt een synthesizer? Tijdens deze techniek workshop ga je er zelf één bouwen. Ga aan de slag met breadboards, led verlichting, batterijen en schakelaars en ontdek van alles over elektrische circuits. De synthesizer mag mee naar huis.

Speel je mee in de muziekBAND?!
Altijd al willen zingen, drummen, bassen, gitaarspelen of toetsenist willen zijn in een band? Grijp dan nu je kans! Probeer tijdens deze workshop welk instrument het beste bij je past. Durf jij het aan?

Zing je mee
Houd je ook zo van zingen? En wil je nog beter worden? Meer volume? Een groter bereik? Haal tijdens deze workshop met behulp van moderne technieken het beste uit jezelf. Doe je mee?

Op avontuur in de tuin van Museon/Omniversum
Museon/Omniversum daagt je deze zomervakantie uit om met de hele familie op avonturentocht te gaan in de tuin. Beleef de natuur door te doen en te ontdekken.
De tochten zijn gratis en in de zomervakantie dagelijks af te halen bij Museon en Omniversum.

MUSIC! - van Beethoven tot Beyoncé - Beleef muziek!
In deze leuke familietentoonstelling kun je naar muziek luisteren, muziek maken,
muziek voelen en vooral samen beleven! Ontdek welke geluiden je kan horen en hoe je
een popsong maakt? Doe je mee met de carpool-Karaoke of houd je meer van een
drumwedstrijd? Of swing jij liever mee op MC Hammer of de charleston?


Neem snel een kijkje op de website voor alle activiteiten!
Schermafbeelding 2021-06-30 om 21.36.34
MUSIC Museon

Wat doet de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea?

Het doel van onze stichting is het dienen van de collectieve belangen van musea en erfgoedinstellingen in de Haagse regio in de breedste zin. Dit doel wordt onder meer bereikt door het organiseren van het Cultuurmenu voor het primair en voortgezet onderwijs. De uitvoering vindt plaats op het Projectenbureau van de Haagse Musea (PBHM). Het Cultuurmenu voor het primair onderwijs bestaat 17 jaar. Sinds 2016 bestaat het Cultuurmenu voor het voortgezet onderwijs.
Jaarlijks doen er in totaal 84 scholen mee van het primair - en voortgezet onderwijs met ca. 23.000 leerlingen!
Redactie nieuwsbrief
Sandra Bal
Hoofd Projectenbureau Haagse Musea
sbal@cultuurmenu.nl

Willemijn Lamers
Marketing Projectenbureau Haagse Musea
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet