Drie menu’s, twintig musea, nieuwe lessen!

Cultuurmenulessen in Den Haag, schooljaar 2018-2019

Het Cultuurmenu is een erfgoededucatie project van de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea voor het primair onderwijs in de Haagse regio. Het Cultuurmenu bestaat uit drie menu’s waarin twintig Haagse musea en erfgoedinstellingen lessen aanbieden die speciaal voor het Cultuurmenu zijn gemaakt. Scholen die meedoen zijn verzekerd van veilig busvervoer, dit is bij de prijs inbegrepen.

Dit schooljaar kan er gekozen worden uit drie cultuurmenu’s. Museum Bredius en het Fotomuseum Den Haag doen voor het eerst mee met het Cultuurmenu. Bijna alle musea hebben nieuwe lessen gemaakt met veel aandacht voor schoolthema’s en voorbereidend en verwerkend lesmateriaal voor op school.

Alle deelnemende scholen krijgen voor de leerkrachten een Cultuurmenustippenkaart cadeau voor gratis museumbezoek buiten de cultuurmenulessen om, in alle deelnemende musea. Hiermee wordt voorbereiden op het museumbezoek nog leuker en gemakkelijker!

Binnen het Cultuurmenu is de doorgaande leerlijn ‘Kennismaken met cultureel erfgoed’ opgenomen. De leerlingen ontdekken, door naar verschillende soorten musea te gaan, hoe verschillend de collecties zijn bij de Haagse erfgoedinstellingen. Ze leren de betekenisvolle verhalen kennen die hierbij horen. Er is onder andere aandacht voor verschillende cultuuruitingen, voor vroeger en nu en de verbinding naar de toekomst.

Tijdens de lessen gaan de leerlingen van alles ontdekken en met elkaar samenwerken. Belangrijk is de ruimte voor verwondering over de erfgoedcollecties en het ontdekken van de eigen gedachten en de gedachten van anderen hierover.

In het vorige schooljaar deden 84 schoollocaties mee met meer dan 26.500 leerlingen. Een groot aantal scholen doet al jarenlang trouw en enthousiast mee. De reacties van de scholen zijn zeer positief. Mede dankzij de goede samenwerking en de feedback van de leerkrachten is het Cultuurmenu al jaren een succes.
We vinden het belangrijk dat scholen met ons meedenken! Op onze website www.cultuurmenu.nl staan evaluatieformulieren. Ieder jaar vindt er een klankbordoverleg plaats waar alle deelnemende scholen voor worden uitgenodigd.

Het tarief voor deelname aan het Cultuurmenu is € 6,50 per leerling, inclusief busvervoer.
Voor het schooljaar 2018-2019 krijgen de scholen via de regeling prestatiebox primair onderwijs € 11,78 per leerling voor cultuureducatie.

We kunnen gelukkig blijven rekenen op steun van een groot aantal fondsen en sponsors en jaarlijks komen er weer een aantal nieuwe financiële ondersteuners bij.
Het Cultuurmenu gaat het vijftiende schooljaar in.
We wensen alle leerlingen mooie ontdekkingen toe en veel plezier bij het rondsnuffelen in de Haagse musea!

Het Cultuurmenuteam