In de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? ervaar je hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je (niet) hebt. Aan de hand van een historisch persoon ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Als je je land moet verlaten om naar een heel ander land te gaan?
In het actieve programma Van huis en haard ontdekken leerlingen dat emigratie niet alleen iets van nu is, maar dat mensen al eeuwenlang hun geboortegrond verlaten op de vlucht voor oorlog of geweld.
Of op zoek naar werk of naar een plek waar je in vrijheid kunt geloven wat je wilt. Wat betekent dit voor onder meer Anton de Kom, Aquasie Boachi en Catharina Floris?
Doelstellingen van de les
Leerlingen ervaren dat bepaalde groepen en mensen moeten vechten voor gelijke rechten. Ze leren het dat niet iedereen altijd dezelfde kansen heeft en onderzoeken de verschillende redenen waarom mensen huis en hard verlaten.
Aandachtspunt
Het programma in het Nationaal Archief duurt 105 minuten.