Fotografie © Kunstmuseum

Zomervakantie 2022,  activiteiten in de Haagse musea

Hieronder is een overzicht te vinden van de kinderzomeractiviteiten in de deelnemende musea van het Cultuurmenu.

Panorama Mesdag

Collectie werken op papier
Met de recente vondst van de Petunia (1840) is de vroegste tekening van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) gevonden. De tekening is tijdens een grootschalig onderzoek in Museum Panorama Mesdag ontdekt.

Mesdag maakte deze tekening op 9-jarige leeftijd. Hij tekende de bloem gedetailleerd en zeer natuurgetrouw. De tekening zat vastgeplakt in een album waarop de naam ‘petunia’ stond vermeld. De jonge Mesdag tekende de bloem voor de dertiende verjaardag van zijn zus, Ellegonda.
Lees meer.

Familie audiotour
Ontdek samen spelenderwijs alle schilderijen en het Panorama met de nieuwe familie-audiotour. Pak een verrekijker en zoom in op de kleinste details. Luister naar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten en ontdek wat er te zien is en hoe het Panorama is geschilderd.

De familietour (leeftijd 6-12 jaar) is gratis verkrijgbaar bij de informatiebalie in combinatie met een geldig entreeticket.

Lees meer.

Kunstmuseum

Programma voor Zomerscholen in het Kunstmuseum
In de zomervakantie biedt het Kunstmuseum een geweldig programma aan voor Zomerscholen. Voor maar vier euro per leerling krijgt u een museumles van negentig minuten. We bieden drie verschillende lessen aan voor alle leerlingen van het basisonderwijs. Zij gaan op onderzoek uit in het museum, ontdekken kunstwerken, hebben veel plezier samen en gaan zelf beeldend aan de slag.
Wilt u meedoen met uw Zomerschool? Mail naar: reserveringen@kunstmuseum.nl
Lees meer.

Kinderworkshop voor BSO
Voor groepen kinderen van de buiten- en naschoolse opvang heeft het Kunstmuseum een inspirerende workshop ontwikkeld. Kinderen gaan in het museum met Vos op zoek naar de Victory Boogie Woogie. Onderweg herkennen zij de kunstwerken uit het kinderkunstboek Berlage en een boef uit het museum. In het atelier gaan de kinderen zelf aan de slag: maken zij een schilderij, een beeld of gaan ze liever knippen en plakken? Wat de kinderen maken gaat natuurlijk mee naar huis.
Lees meer.

Kom naar Wonderkamers in de zomervakantie!
Ga met een tablet samen op pad door dertien wonderkamers en speel de verschillende exhibits. Ontdek meer over mode, dans met Mondriaan, schat de waarde van kunst, verkleed je op de catwalk of swipe jezelf naar vorige eeuwen. In het labyrint vol echte kunstwerken ontwerp je een eigen wonderkamer.
Wonderkamers is gratis te bezoeken t/m 18 jaar, volwassenen betalen entree voor het museum.

Lees meer.

Museon

One Planet
In One Planet maak je kennis met slimme oplossingen voor een duurzame toekomst. Laat je inspireren door creatieve ideeën en baanbrekende innovaties van ontwerpers, onderzoekers en ondernemers. En ga ook zelf aan de slag. Elke dag zijn er wisselende activiteiten voor jong en oud – er is altijd iets te doen!

Lees meer.

© Anoesjka Minnaard

Haags Historisch Museum

Tentoonstelling 800 jaar Binnenhof, speciale vakantierondleiding over ‘macht’.
Zou jij de baas van Nederland willen zijn? En als jij dat dan was, wat zou jij met je macht doen? Tijdens deze speciale vakantierondleiding voor families ontdek je alles over de macht in Nederland aan de hand van onze tentoonstelling over 800 jaar Binnenhof. Wie ken jij eigenlijk uit de regering, wat vind je van de Gouden Koets en waartegen zou jij willen demonstreren? Ontdek het samen met je opa, oma, vader, moeder, broers of zussen!

Lees meer.

Rijksmuseum de Gevangenpoort

Voor straf naar de Gevangenpoort
Opgesloten in een koude, donkere cel, levend op water en brood, luisterend naar het angstige gegil van andere gevangenen. Kun jij je voorstellen hoe het was om te worden opgesloten in de Gevangenpoort? Tijdens deze speciale vakantierondleiding voor families beleef je Rijksmuseum De Gevangenpoort door de ogen van een dienstmeisje, dat hier honderden jaren geleden werd vastgezet en veroordeeld. Deze spannende rondleiding is extra leuk om samen met je opa, oma, vader, moeder, broers of zussen te beleven.

Lees meer.

Nationaal Monument Oranjehotel

Stap in het verhaal van een gevangene in het Oranjehotel
Het Oranjehotel? Dat was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 mensen werden hier tussen 1940 en 1945 opgesloten. Er zaten verzetsmensen, maar ook Joden en communisten. Gevangen omdat ze in de ogen van de Duitse bezetter een overtreding hadden begaan.
Maar wie waren die gevangenen nou precies? Kom deze zomer naar het Oranjehotel en ontdek het. In de gevangenis, op de plek waar het echt gebeurd is, onderzoek je op een tablet het persoonlijke verhaal van één van de gevangenen. Je bekijkt eerst een film en gaat daarna zelf aan de slag. Reserveren kan (en is gewenst) via reserveringen@oranjehotel.org

Muzee Scheveningen

Karels Kinder Koffer, magie maak jezelf!
Haal bij de balie van Muzee Karels Kinder Koffer en creëer met alle verschillende circusattributen en bijbehorende instructiefilmpjes jouw eigen magische circus. Kom ook langs bij de aansluitende workshops van Circasso voor nog meer circusplezier!

Lees meer.

Kinderboekenmuseum

Zomertekenschool
De Zomertekenschool van het Kinderboekenmuseum opent weer zijn deuren! Tijdens de Zomertekenschool volg je exclusieve masterclasses en maak je samen met illustratoren je eigen kunstwerk. De Zomertekenschool is geopend van zaterdag 9 juli t/m zondag 21 augustus.
Kijk voor meer informatie op: www.kinderboekenmuseum.nl.

Mauritshuis

Hallo Vermeer! – Dé familie-doe-tentoonstelling tijdens de zomervakantie.
Hoe rook Delft in de tijd van Vermeer? Waar werd verf in de zeventiende eeuw van gemaakt? En waarom vindt bijna iedereen Meisje met de parel zo’n mooi schilderij?
Kom deze zomervakantie naar het Mauritshuis. Je ontdekt hier alles over de wereldberoemde schilder Johannes Vermeer in de familie-doe-tentoonstelling Hallo Vermeer! Bekijk zijn meesterwerken in het echt en maak je eigen kunstwerk in onze Kunstwerkplaats.
Kijk voor meer informatie op: www.mauritshuis.nl.

Museum Prinsenhof Delft

Workshop Delfts Blauw schilderen
Delfts Blauw tegeltje, bord of mok schilderen
Maak in de zomervakantie een mooi vakantiesouvenir in de stijl van Delfts Blauw! Laat je inspireren door de bijzondere Delfts Blauwe voorwerpen in het museum en beschilder daarna jouw eigen tegeltje, bord of mok. Leef je uit en schilder deze zomer samen of alleen een mooie herinnering van je bezoek aan Delft.

Workshop Ben jij de nieuwe Bram of Jan?
Modern kunstwerk maken

De kunstenaars Bram Bogart en Jan Schoonhoven waren beste vrienden, toch verschilt hun manier van werken heel erg. Jan hield van orde, rust en rechte lijnen. Bram was gek op chaos, bonte kleuren en dikke verf. Tijdens de workshop maak je jouw eigen kunstwerk geïnspireerd door Bram en Jan. Loop tijdens de zomervakantie lekker naar binnen en test jezelf: Ben jij de nieuwe Bram of Jan?

FamilieSpeurWaaier
Tijdens deze interactieve tour leer je aan de hand van opdrachten het museum beter kennen. Er zijn vragen speciaal voor kinderen, voor de ouders en voor de hele familie. Door samen goed te zoeken, te tekenen of een code op te lossen, vind je het antwoord. Want wie was Willem van Oranje? Waarom kent iedereen Delfts Blauw? En wie was de ontdekker van de microscoop?

Cold Case Familiekoffer
Doe met het hele gezin onderzoek naar de moord op Willem van Oranje en vergelijk jullie bevindingen met het officiële moordonderzoek. Met behulp van jullie eigen onderzoekskoffer kunnen jullie metingen verrichten op de plaats delict, oude getuigenverslagen teruglezen en historische prenten bekijken.

Stadsgevangenis Het Steen
Griezel mee tijdens een rondleiding door gevangenis Het Steen. Hier werd Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, gevangengehouden. Luister en huiver bij de verhalen over criminaliteit, rechtspraak en straffen in de late Middeleeuwen en Gouden Eeuw.

Zondagmiddag rondleiding
Vanaf maart 2022 gaan we in Museum Prinsenhof Delft weer van start met de gratis tourtjes op de zondagmiddagen. Tijdens deze tourtjes neemt een van onze ervaren en bevlogen museumrondleiders je mee door een thema in het museum.

Lees meer.