Nationaal Archief

Schatgraven in
het Nationaal Archief

Doelstellingen van de les

De leerlingen leren dat je in een archief onderzoek kunt doen naar het verleden. Ze leren historische gebeurtenissen in de tijd en context te plaatsen. Ze bekijken originele bronnen en leren onderzoeksvragen te stellen, informatie te ordenen en verbanden te leggen.

In het Nationaal Archief ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s en 300.000 kaarten en tekeningen. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is, je vindt het in het Nationaal Archief. Wat doet dan een bordje in de collectie van het Nationaal Archief?
Met behulp van originele archiefstukken gaan leerlingen op zoek naar het antwoord op deze vraag. Ze duiken in de geschiedenis van de VOC met name van het VOC schip ‘de Geldermalsen’.
Wat voor soort schip was dat? En wat is er met het schip gebeurd? De klas krijgt een uniek kijkje achter de schermen. De leerlingen bezoeken een depot, lezen in oude handgeschreven boeken en bestuderen oude kaarten. Stapje voor stapje komen ze alles te weten over het schip ‘de Geldermalsen’ en zijn kostbare lading. In een afsluitende workshop gaan de leerlingen vervolgens zelf aan de slag en wordt verleden en heden aan elkaar gekoppeld.

Aantal leerlingen en begeleiding

Maximaal 30 leerlingen
2 begeleiders