West Den Haag

Hedendaagse kunst in de voormalige Amerikaanse ambassade

Wat is hedendaagse kunst? Is kunst altijd een schilderij of een sculptuur? Wat is een performance en waarom doen kunstenaars dat? Wat denk jij dat de kunstenaar wil vertellen met zijn werk? Wat zou jij doen en wat zou jij willen vertellen als je een kunstwerk maakt? Deze vragen worden door leerlingen onderzocht, wanneer zij een van de exposities bij West bezoeken.
Voor het schooljaar 2022/2023 verbinden we toonaangevende hedendaagse kunst met de verschillende concepten van jonge internationale kunstenaars. We hebben een uitdagend, idealistisch en speels programma gecreëerd, dat de kunstervaring zal verbinden met de maatschappelijke relevantie ervan.
Door middel van het programma kunnen leerlingen de tentoongestelde werken in verband brengen met hun eigen denkbeelden en wereld. Op die manier wordt het kunstwerk telkens een brug om nieuwe concepten en betekenissen te ontdekken. Hedendaagse kunstenaars worden geïnspireerd door de wereld waarin wij leven. Door hiernaar te kijken en op te reageren realiseren de leerlingen zich dat kunst en leven altijd met elkaar verbonden zijn. Kunsteducatie bij West zet de schijnwerper op een fantasie- en vindingrijke maatschappij.

Doelstellingen van de les

De leerlingen leren over de betekenis van hedendaagse kunst en om daarop te reflecteren. Ze maken kennis met verschillende tentoonstellingen bij West en ontdekken op een speelse manier wat hedendaagse kunst is. Vervolgens gaan zij met elkaar en met onze educatoren die zelf kunstenaar zijn, in dialoog over de gepresenteerde kunstwerken. Daarnaast wordt hun eigen creativiteit aangesproken door zelf aan de slag te gaan!