West Den Haag

Hedendaagse kunst in de voormalige Amerikaanse ambassade

Wat is hedendaagse kunst?
Is kunst altijd een schilderij of een sculptuur? Wat denk jij dat een kunstenaar wil vertellen met zijn werk? Wat zou jij zelf willen vertellen met een kunstwerk en hoe zou je dit aanpakken?

Deze vragen gaan de leerlingen onderzoeken wanneer zij de exposities van West bezoeken. Voor het schooljaar 2023/2024 presenteren we toonaangevende hedendaagse kunst met uitdagende ideeën van jonge internationale kunstenaars. We hebben een idealistisch en speels programma gecreëerd, waarbij de maatschappelijke relevantie van de kunstervaring centraal staat. Hedendaagse kunstenaars worden geïnspireerd door de wereld waarin wij leven. Door middel van het programma kunnen de leerlingen zelf ontdekken wat hedendaagse kunst is en het in verband te brengen met hun eigen denkbeelden en wereld. De leerlingen zullen dus ontdekken dat kunst en het leven altijd met elkaar verbonden zijn op een fantasievolle en vindingrijke manier. Dit heeft een belangrijke maatschappelijke meerwaarde voor het leren van kritisch en zelfstandig denken.

Doelstelling van de les

De leerlingen zullen in aanraking komen met hedendaagse kunstwerken en hierop reflecteren tijdens onze interactieve rond­leiding. Zij gaan met onze educatoren in gesprek over de kunstwerken en worden uitgenodigd om hun eigen observaties, gevoelens en ideeën te delen. Zo zullen zij niet alleen leren wat hedendaagse kunst is, maar worden ze ook uitgedaagd om hun eigen mening te vormen en te verwoorden.
Daarnaast wordt hun creativiteit aangesproken in onze educatie ruimte! Hier maken ze zelf kunst, maar staan ook stil bij de boodschap die zij graag willen overbrengen met hun werk.