Nationaal Archief

Klimaatschuld: wie betaalt?

Een foto zegt meer dan duizend woorden’, wordt er weleens gezegd. Maar klopt het ook wat je ziet? Is dit wel de waarheid? Tijdens deze les bekijken leerlingen historische foto’s van vóór het photoshop-tijdperk. Aan de hand van vragen gaan de leerlingen als detectives op onderzoek uit. Wat zien ze?
Hoe is de foto gemaakt? Is er nog meer over geschreven? Klopt het dan wat ze zien? Tijdens een bezoek aan een depot zien de leerlingen de originele foto’s en horen en zien ze het verhaal achter de foto’s. Bij het Nationaal Archief ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 142 km archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 800 terabyte aan digitale bestanden.

Of het nu het archief is van ons parlement, de VOC of de KNVB, je vindt het in het Nationaal Archief.

Doelstellingen van de les

Goede informatievoorziening is een belangrijke basisvoorwaarde bij het maken van keuzes en het vormen van je mening. Leerlingen onderzoeken en ontdekken dat niet alleen nu (digitaal) gemanipuleerd wordt met beelden en informatie maar dat dat van alle tijden is. Ze oefenen kritisch kijken naar bronnen.

© Les Adu
© Les Adu