Nationaal Archief

Check, check dubbel check!

Doelstellingen van de les

Goede informatievoorziening is een belangrijke basisvoorwaarde bij het maken van keuzes en het vormen van je mening. Het bestuderen van originele bronnen en het stellen van kritische onderzoeksvragen helpt daarbij.

‘Een foto zegt meer dan duizend woorden’, wordt er weleens gezegd. Maar klopt het ook wat je ziet? Is dit wel de waarheid? Tijdens deze les bekijken leerlingen originele historische bronnen. Op basis van deze informatie gaan de leerlingen als detectives op onderzoek uit. Wat zie je? Hoe is de foto of het archiefstuk gemaakt? Is er nog meer over geschreven? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar leerlingen mee aan de slag gaan tijdens hun zoektocht naar de waarheid. Tijdens deze les krijgen de leerlingen ook een kijkje achter de schermen in het depot van het Nationaal Archief.
Bij het Nationaal Archief ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 137 km archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 800 terabyte aan digitale bestanden. Of het nu het archief is van ons parlement, de VOC of de KNVB, je vindt het in het Nationaal Archief.

Aantal leerlingen en begeleiding

Maximaal 30 leerlingen
2 begeleiders

Vakken en kerndoelen van de les

Nederlands:7
Kunstzinnige Oriëntatie: 56 Burgerschap.