Abraham Bredius (1855-1946) woonde in Den Haag en werkte er als museumdirecteur. Als een echte speurneus deed hij onderzoek naar 17e eeuwse kunstenaars zoals Rembrandt en Jan Steen. Eigenlijk was Bredius een soort ontdekkingsreiziger in de kunst, want niet alleen beroemdheden, maar ook minder bekende kunstenaars konden op zijn aandacht rekenen. Als hij een goed schilderij vond, wilde hij er gewoonweg álles van weten. Zo werd hij een steengoede kunstkenner en kunstverzamelaar. Bijzonder is dat hij dat allemaal aan zichzelf leerde. Er was namelijk nog geen opleiding voor. Als je echter iets super interessant vindt en daar je best voor gaat doen, dan kan je daar heel goed in worden.
Bredius leende zijn schilderijen vaak uit aan Nederlandse musea zodat àlle mensen ervan konden genieten. Een paar hield hij er natuurlijk zelf. Die hing hij in zijn statige woonhuis. Hoe hij TOEN woonde, kun je NU zien in Museum Bredius, want hij schonk zijn hele collectie en huis aan de Gemeente Den Haag.
Doelstellingen van de les
Tijdens de les in Museum Bredius zien de leerlingen hoe een voorname heer die van kunst houdt ruim 100 jaar geleden leefde. Aan de hand van zijn 17e eeuwse schilderijencollectie kruipen zij in de huid van een afgebeeld persoon, doen zij theatrale opdrachten, ontdekken, beschrijven en bespreken zij wat een ander ziet, denkt en voelt, bedenken zij of het toen anders was dan nu, denken zij na over de 17e eeuw in Nederland en in de voormalige koloniën en maken zij schetsen die tezamen een verrassend boekje vormen. Focus van de les is stimuleren van inlevingsvermogen, fantasie en creativiteit.