Bevrijdingsfestival Den Haag 2021

Het Bevrijdingsfestival Den Haag viert elk jaar de vrijheid op het Malieveld, uiteraard met concerten maar ook met inhoudelijke programmaonderdelen zoals lezingen, debatten, interviews, theater en stand-up comedy. Tijdens de bijzondere indoor-editie van het festival dit jaar doen we dat door vanuit de Vfonds Foyer in het Paard een aantal speciaal voor het festival gemaakte reportages te laten zien. Zo besteden we onder meer aandacht aan de Cultuurmenu’s over vrede en vrijheid van de Haagse Musea.

De stichting Projectenbureau Haagse Musea verzorgt al enige jaren culturele lesprogramma’s voor het Voortgezet Onderwijs in Den Haag en omgeving bij verschillende Haagse musea. Er zijn onder meer drie ‘lesmenu’s’ over oorlog, vrede en mensenrechten. De scholieren bezoeken dan bijvoorbeeld Museum de Gevangenpoort, Haags Historisch Museum, Museum Sophiahof, Museon en het Nationaal Archief.

In deze reportage praten we met Willemijn Lamers van het Projectenbureau Haagse Musea. Samen met haar bezoeken we museum Sophiahof en het Museon. Daar vertelt zij meer over de cultuurmenu’s en de bijzondere oorlog collecties van de Haagse musea.

Sophiahof

‘Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ is een nationaal museum waar de betekenis van het koloniale verleden van Nederlands-Indië voor het Nederland van nu tot leven komt en waar de betekenis van kolonisatie, oorlog en migratie tastbaar wordt. Op 27 juni 2019 werd het museum geopend door Koning Willem-Alexander. Het museum beschikt over een tentoonstellingsruimte, zalen voor evenementen en culturele programma’s, vergaderzalen, kantoren, een kenniscentrum/bibliotheek, een museumwinkel en een museumcafé. Iedereen die op zoek is naar informatie over het koloniale verleden, Tweede Wereldoorlog en dekolonisatie, en de migratiegeschiedenis en cultuur van mensen met wortels in Nederlands-Indië, kan in Museum Sophiahof terecht. Het kenniscentrum biedt aan wetenschappers, studenten, scholieren en andere belangstellenden toegang tot een (digitale) collectie publicaties en wetenschappelijk werk. Ook worden in samenwerking met verschillende partners publieksprogrammering en educatieve programma’s aangeboden voor o.a. het basis-, voortgezet en vervolgonderwijs.

video
play-sharp-fill

Museon

Het Museon is een museum voor cultuur en wetenschap. Bezoekers worden geïnspireerd om de wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen. In het Museon leer je door te kijken, te luisteren, te lezen en vooral door veel dingen zelf te doen. Er gebeurt een heleboel, je hoeft er niet zachtjes te praten en je mag veel aanraken. Het museum is nooit hetzelfde, want er zijn telkens wisselende tentoonstellingen en veel activiteiten voor het hele gezin. One Planet, de vaste tentoonstelling in het Museon, is gebaseerd op de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) die geformuleerd zijn door de Verenigde Naties. In One Planet leer je op interactieve en persoonlijke wijze dat iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren aan een leefbare planeet. Er zijn verder onder meer themazalen over ‘Kind in oorlog’ en ‘Recht en vrede’.

Wil je meer weten over de Cultuurmenu’s? Kijk dan op: www.cultuurmenu.nl
Wil je meer weten over museum Sophiahof? Kijk dan op: www.museumsophiahof.nl
Wil je meer weten over het Museon? Kijk dan op: www.museon.nl