Voorjaarsvakantie-activiteiten 2023

Bekijk onderstaand alle activiteiten voor kinderen en jongeren in Den Haag.

Nationaal Archief

Wie ben ik wie was jij?’ is een educatieve tentoonstelling.
In het weekend en tijdens de schoolvakanties (regio midden) is deze interactieve tentoonstelling geopend voor iedereen. Ervaar hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt.
Met een tablet in je hand chat je met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?
‘Wie ben ik, wie was jij?’ is in het weekend en in de schoolvakanties geopend voor families. Lees meer.
Fotograaf: Les Adu

Lees meer

Op de kaart – Kijk met kaarten naar de wereld van toen en nu
Op donderdag 9 februari opent in het Nationaal Archief de nieuwe cartografie tentoonstelling ‘Op de kaart – Kijk met kaarten naar de wereld van toen en nu’. Voor het publiek is ‘Op de kaart’ vanaf 10 februari te bezichtigen. In de tentoonstelling is een bijzondere selectie te zien uit de ruim 300.000 kaarten en tekeningen die het Nationaal Archief beheert. Een groot deel van deze kaarten is met de hand getekend en dus uniek.

Lees meer

Nationaal Monument Oranjehotel

Tentoonstelling Leven met oorlog. Sporen in generaties en samenleving
Teksten en illustraties van Dido Drachman tonen de verschillende manieren waarop oorlog en trauma in mensen, generaties en samenleving kunnen doorwerken. Bijzonder onderdeel zijn vijf minidocumentaires met persoonlijke verhalen van oorlogsgetroffenen en hun naasten.

Lees meer

Tablettour voor jonge bezoekers
Onderzoek op een tablet het persoonlijke verhaal van een van de gevangenen in het Oranjehotel.

Lees meer

Rijksmuseum de Gevangenpoort: durf jij?

Heb jij wel eens een eeuwenoude gevangenis van binnen gezien? Kennis gemaakt met de cipier, de beul of de rechter? Oog in oog gestaan met een guillotine? Bezoek Rijksmuseum de Gevangenpoort, het leukste en spannendste uitje voor in de meivakantie!

Lees meer

Museum Muzee Scheveningen

Op woensdag 26 april komt Saar, de winnares van Zapp Super Surprise, naar Muzee om samen met kinderen vanaf 6 jaar een onderzeewereld te creeëren met onder andere vissen, gezonken boten, zeewier, schatten etc. Je kunt het zelf verzinnen, laat je fantasie de vrije loop! Entree 5 euro, aanmelden via muzee.nl
Lees meer

Museum Prinsenhof Delft

Workshop: maak je eigen designservies!
Gratis op vertoon van een museumentreeticket
Creatievelingen opgelet! Ben je geïnspireerd geraakt door al het moois dat te zien is in de tentoonstelling Het Delft van Vermeer? Dan kun je dit goed gebruiken tijdens de workshop in het museum atelier. Saaie witte kartonnen bordjes en bekers staan op je te wachten om te worden omgetoverd in jouw eigen designservies. Met beelden van prachtige schilderijen en objecten uit de tentoonstelling ontwerp je een servies dat er uit ziet alsof het zó in de museumwinkel verkocht kan worden.

Familieprogramma: Het Delft van Vermeer Junior
Op eigen gelegenheid, vraag naar het pakket aan de balie
Gratis op vertoon van een museumentreeticket
Duik met het hele gezin in de wereld van Vermeer! Haal bij de kassa van het museum jullie koffertje vol kijk- en doe opdrachten, ga op stap door de expositie en ontdek van alles over Vermeer en zijn Delft.

Instaprondleidingen: leer alles over Het Delft van Vermeer!
Gratis op vertoon van een museumentreeticket
Elke zondag om 14 uur bieden we gratis instaprondleidingen aan waar je niet voor hoeft te reserveren. Op de laatste zondag van april en de eerste zondag van mei duiken we in de tentoonstelling Het Delft van Vermeer. Meld je aan bij de balie en laat je meenemen door de tentoonstelling door onze ervaren en bevlogen rondleiders.

Rondleiding: griezelen in Het Steen
De Delftse stadsgevangenis Het Steen is gevestigd in het 16de-eeuwse stadhuis op de Grote Markt, midden in het historische centrum. Het is gebouwd in de late middeleeuwen en onder meer bekend vanwege de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards. Hij werd namelijk in Het Steen gevangengehouden, verhoord, gemarteld en ter dood veroordeeld. In Het Steen zijn tevens nog enkele originele martelwerktuigen te zien. Tijdens de rondleiding kom je ook meer te weten over criminaliteit, rechtspraak en bestraffingen van de late Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw.

Lees meer

Kunstmuseum

Audiotour
Volg onze audiotour over de tentoonstelling ‘Ontdek het Moderne’ en ontvang na afloop het Tekenboek voor thuis geïllustreerd door Daan Remmerts de Vries.

Workshops
Op donderdag 4 mei en zaterdag 6 mei zijn er kinderworkshops (6+) schilderen bij de tentoonstelling ‘Vlaams expressionisme – Heerlijke herinneringen’. En op donderdag 5 mei is er een Familieworkshop met hetzelfde thema. Onder begeleiding van een museumdocent start de workshop om 14.00 uur in de hal van het Kunstmuseum.

Lees meer

Open Familieatelier
Zondag 30 april is er Open Familieatelier tussen 12.00 en 16.00 uur en zondag 7 mei Open Kinderatelier uitsluitend voor kinderen (5+)

Wonderkamers
Of ga samen op pad met een tablet door de spectaculair vormgegeven Wonderkamers en speel de geheel vernieuwde wonderkamer Dress Up!

Vlaams expressionisme – Heerlijke herinneringen
Moderne kunst uit het begin van de twintigste eeuw, dat is wat er te zien is op de tentoonstelling Vlaams expressionisme – Heerlijke herinneringen. Figuratieve schilderijen, sculpturen en werken op papier van Vlaamse kunstenaars als Edgard Tytgat, Frits van den Berghe en Gustave De Smet. De twee laatstgenoemden verwerkten het gewone dagelijkse leven in geschilderde werelden waarin realiteit, poëzie en herinneringen worden vermengd.

Lees meer
Tip: Haal een gratis doe-blad bij de informatiebalie!

Haags Historisch Museum

Museumles ‘Koloniaal Den Haag
Kom naar het Haags Historisch Museum en bezoek de nieuwe tentoonstelling Koloniaal Den Haag – een onvoltooid verleden. Bij de tentoonstelling hoort een museumles, gemaakt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Want wie door Den Haag loopt, komt overal sporen tegen uit het koloniale verleden. Maar wat is kolonialisme eigenlijk? In het museum ontmoeten leerlingen Haagse stadsgenoten uit het verleden én heden met elk een eigen verhaal. Door zelf op onderzoek te gaan, ontdekken ze hoe Haagse beslissingen ooit grote gevolgen hadden voor miljoenen mensen ver weg. Ook denken ze na over hoe het koloniaal verleden nog steeds doorwerkt in de levens van mensen en de huidige inwoners van de stad.

De les is alleen te boeken tijdens de tentoonstelling Koloniaal Den Haag – een onvoltooid verleden, nog te zien t/m 3 september 2023. Kijk voor meer informatie op www.haagshistorischmuseum.nl.

Kinderboekenmuseum.

Maak je eigen Terra Ultima-dier!
Raoul Deleo won vorig jaar alle belangrijke kinderboekenprijzen met Terra Ultima, over een nieuw werelddeel vol bijzondere fantasiedieren. Deze meivakantie staat het Kinderboekenmuseum in het teken van dit magische boek. Er zijn tekenmasterclasses geïnspireerd op het werk van Deleo en vertelvoorstellingen over Terra Ultima. In de doorlopende workshop maak je je eigen Terra Ultima-dier. Inspiratie nodig? Bekijk dan Deleo’s tekeningen in de tentoonstelling Penselen!

Lees meer