Zomervakantie-activiteiten 2024

Ga in je zomervakantie er op uit en doe mee met activiteiten in de deelnemende musea van het Cultuurmenu.
Lees hieronder meer over welke activiteiten er voor kinderen en gezinnen in de zomervakantie in onze musea zijn. We wensen jullie veel plezier en een hele fijne zomervakantie.
Blijf op de hoogte van ons nieuws en leuke activiteiten door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, onderaan de pagina.
Deze versturen wij 3x per jaar.

Nationaal Archief

Foto: Les Adu

“Wie ben ik wie was jij?” is een educatieve tentoonstelling. In het weekend en tijdens de schoolvakanties (regio midden) is deze interactieve tentoonstelling geopend voor iedereen. Ervaar hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt.
Met een tablet in je hand chat je met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?
Lees meer

Museum Prinsenhof Delft

Workshop Delfts Blauw voor jou!
Delft staat nationaal en internationaal onder andere bekend om haar Delfts Blauw. Museum Prinsenhof Delft heeft een prachtige collectie Delft Blauw met vazen, beelden, borden, bekers en nog veel meer. Al deze voorwerpen hebben vaak heel gedetailleerde, handgeschilderde patronen en schilderingen die elk een verhaal vertellen. Doe eerst in het museum inspiratie op en ga vervolgens in het museumatelier zelf aan de slag met penseel en verf. Als je klaar bent mag je natuurlijk je eigen mok, schaaltje of bord mee naar huis nemen. Een leuk Delfts Blauw souvenir!

Workshop portrettenparade
Kom jij deze zomervakantie ook een portret kunstwerk van Willem van Oranje, Amalia of een van hun familieleden maken? Eerst doe je inspiratie op in het museum en bekijk je samen met een ouder/begeleider de indrukwekkende portretten van de mannen en vrouwen Van Oranje. Daarna ga je zelf aan de slag in het museumatelier. Daar maak je tijdens een creatieve workshop een nieuw portret. Je mag er helemaal je eigen draai aangeven. Een museumdocent helpt je op weg. We werken met collagetechnieken. Scheur, plak en kleur erop los en creëer een nieuw royaal portret!
Voor de wat oudere kinderen (9+) organiseren we in de zomervakantie ook rondleidingen in de Middeleeuwse stadsgevangenis Het Steen.

Verder hebben we natuurlijk ons dagelijkse aanbod! De museumbingo, de familie speurwaaier, de cold case koffer. En het heerlijke oud hollandsche snoepwinkeltje Kouwenhoven!
Lees meer

Louwman Museum

Expositie ‘Supercars uit de jaren 90’ in het Louwman Museum
Het wordt een hete zomer voor de sportwagen liefhebbers. Van 5 juli tot en met 1 september staat het Louwman Museum in het teken van ‘Supercars uit de jaren 90’. Het is het Louwman Museum gelukt om een imposante collectie supersportwagens samen te brengen. Verschillende modellen zijn niet eerder op Nederlands grondgebied getoond en een enkeling ziet zelden het daglicht.
Lees meer

Museum de Gevangenpoort

Familierondleiding: ‘Ontsnappen mogelijk?
Ontsnappen uit De Gevangenpoort met dubbele tralies en dikke muren lijkt misschien onmogelijk… maar niets is minder waar! In de 750 jaar dat de Gevangenpoort een gevangenis was, probeerden meerdere mensen te vluchten – en met succes! Beleef samen met een gids de meest spectaculaire ontsnappingsverhalen. Ben jij klaar voor dit spannende avontuur?
Lees meer

Haags Historisch Museum

Workshop: ‘Het Grote Poppenhuis
Er is héél veel te ontdekken in ‘Het Grote Poppenhuis’ van jonkvrouwe Lita. Je vindt er hele kleine jampotjes met échte jam in de keuken, miniatuur schilderijtjes en zelfs een rol mini wc-papier in de badkamer! Samen bekijken we dit unieke poppenhuis uit 1910 en luisteren we naar de bijzondere verhalen van toen. Daarna ga je zelf aan de slag om je eigen mini-kunstwerk te maken!
Lees meer

Museon-Omniversum

Nieuwsbrief Cultuurmenu. Museon-Omniversum: Voetbal met ons Superdierenelftal en leer van hun slimme technieken

Grote nieuwkomer is de film “Animal Kingdom” in de Dome.
Vanaf 4 juli draait op het koepelscherm in de Dome van het Haagse Museon-Omniversum de grootbeeldfilm Animal Kingdom: A Tale of Six Families, een fascinerend verhaal over wat onze natuur zo bijzonder maakt. Deze leerzame film laat een jong publiek kennismaken met dieren van over de hele wereld, hoe ze met elkaar samenwerken en hoe wij als mens daar ook onderdeel van zijn.

Verder kun je je volop verwonderen over de natuur met haar diversiteit aan planten en dieren. Onderzoek collectie-items en spot vogels van dichtbij. Ga met je familie aan de slag met een Ontdekkist. Voetbal met ons Superdierenelftal en leer van hun slimme technieken. Plant je eigen zaadjes en speur in het museum naar chimpansees, vogels en onze natuurcollectie. Ga op wereldreis met de wereldberoemde biologe Jane Goodall en luister naar haar verhalen van hoop. Ook draaien we de avontuurlijke film ‘Vos en Haas redden het bos’ in het Auditorium. En alsof het nog niet genoeg is, kan je op sommige dagen ook nog onze nieuwe G.R.O.T.E.H.O.O.P.-Science Show beleven. Je zult met een andere kijk op de natuur naar huis gaan!
Lees meer

Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum heeft een mooi aanbod speciaal voor Zomerscholen: voor maar € 4,00 per leerling volgt u met een klein groepje één van onze workshops. Leer meer over een museum en haar collectie met de kinderworkshop ‘Met Vos op zoek naar de Victory Boogie Woogie’ of ontdek de geschiedenis van de schilderkunst in Nederland met ‘Op pad met de Haagse School’. Uiteraard gaan de kinderen ook zelf aan de slag met professionele materialen.
Lees meer

Wonderkamers is een spectaculaire belevenis voor kinderen (9+), jeugd en volwassenen! Met een tablet ontdek je samen het waanzinnig vormgegeven tentoonstelling gebied vol mode, architectuur, fotografie en beeldende kunst. Onderweg ga je verkleden, dansen, construeren, paraderen, fotograferen en nog veel meer! Maak gebruik van je VakantiePas!
Lees meer

Iedere zondag organiseert het Kunstmuseum het gratis Open Kinderatelier (5+), waarvan de laatste zondag van de maand een Open Familieatelier voor kinderen, gezinnen én volwassenen. Kom tussen 12.00 en 16.00 uur langs en ga onder leiding van onze enthousiaste museumdocenten beeldend aan de slag. Kijk voor alle informatie op de website.
Lees meer

Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum

Cultuurmenu nieuwsbrief - Illustratie Philip Hopman uit Abeltje
Illustratie: Philip Hopman uit Abeltje

De Zomertekenschool in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum staat volledig in het teken van illustrator Philip Hopman. Je kunt Hopman kennen van de illustraties in onder andere de boeken Abeltje, Temmer Tom, Boer Boris en Ridder Florian. Bekijk tijdens de Zomertekenschool de expositie met de originele illustraties, doe mee met een van de vele workshops en masterclasses en leer de fijne kneepjes van het vak! Natuurlijk stap je zelf ook even in de lift van Abeltje in de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt.
Lees meer