Meivakantie activiteiten 2024

Ga in je meivakantie er op uit en doe mee met activiteiten in de deelnemende musea van het Cultuurmenu.
Lees hieronder meer over welke activiteiten er voor kinderen en gezinnen in de meivakantie in onze musea zijn. We wensen jullie veel plezier en een hele fijne meivakantie.
Blijf op de hoogte van ons nieuws en leuke activiteiten door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, onderaan de pagina.
Deze versturen wij 3x per jaar.

Nationaal archief

Foto: Les Adu

“Wie ben ik wie was jij?” is een educatieve tentoonstelling. In het weekend en tijdens de schoolvakanties (regio midden) is deze interactieve tentoonstelling geopend voor iedereen. Ervaar hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt.
Met een tablet in je hand chat je met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?
Lees meer

Nationaal Monument Oranjehotel

Foto: Floris Scheplitz

Onderzoek tijdens een speurtocht het persoonlijke verhaal van een van de gevangenen in het Oranjehotel.
Lees meer

Museum Bredius

Museum Bredius Cultuurmenu

Ga op ontdektocht in Museum Bredius in de Meivakantie.
Als je Museum Bredius binnenstapt, lijkt het net alsof je met een tijdmachine bent teruggereisd in de tijd. En wel naar zo’n 100 jaar geleden, naar het woonhuis van een deftige meneer met de naam Abraham Bredius. Hij leerde zichzelf van alles over kunst, net zo lang totdat hij een beroemde kunstkenner was. Al reizend met de trein door Europa, speurde hij naar de meest mooie schilderijen uit de 17e eeuw van bijvoorbeeld Rembrandt en Jan Steen. Zijn woonhuis was ingericht alsof het een museum was, zoveel moois was er te zien. Hij kocht zelfs een kast waar je door een piepklein raampje naar binnen mocht gluren om iets wonderbaarlijks te zien. De mensen stonden paf: ‘Hoe kon de kunstenaar dát voor elkaar krijgen?’
In de meivakantie, of op een andere dag, kan je dat allemaal zelf komen bewonderen. Voor families met kinderen is er een speurtocht of een boekje met kijk- en doe-opdrachten verkrijgbaar bij de informatiebalie. Graag tot ziens in Museum Bredius.
Lees meer

Museum De Gevangenpoort

Moord in de Poort Gevangenpoort

Moord in de Poort
Ontdek de verborgen verhalen van de Gevangenpoort! Neem deel aan onze familierondleiding en ontdek de motieven, alibi’s en straffen van drie mysterieuze gevangenen. Puzzel en speel samen om hun lot te ontrafelen.
Lees meer

Museon-Omniversum

Nieuwsbrief Cultuurmenu. Museon-Omniversum: Voetbal met ons Superdierenelftal en leer van hun slimme technieken

Ontdek deze meivakantie alles over onze relatie met planten en dieren. Onderzoek collectie-items en spot vogels van dichtbij. Ga op wereldreis met de wereldberoemde biologe Jane Goodall en luister naar haar verhalen van hoop. Plant je eigen zaadjes en speur in het museum naar chimpansees, vogels en onze natuurcollectie. Ook draaien we de avontuurlijke film ‘Vos en Haas redden het bos’ in het Auditorium én onze nieuwe Superdierenarena gaat open! Ontdek deze nieuwe zone op de begane grond. En alsof het nog niet genoeg is, kan je op sommige dagen ook nog onze nieuwe Science Show beleven. Je voelt je helemaal één met de natuur bij ons!
Lees meer

Museum Prinsenhof Delft

Spannende rondleiding in de Middeleeuwse gevangenis Het Steen.
Kom ook naar de spannende rondleiding in de stadsgevangenis van Delft Het Steen in het 16e-eeuwse Stadhuis. Hier werd de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, gevangengehouden en ter dood veroordeeld. Kom meer te weten over criminaliteit, rechtspraak en bestraffingen. Er zijn zelfs nog echte martelwerktuigen te zien!

Meivakantie-workshop Portrettenparade
De meivakantie begint dit jaar met koningsdag! Kom jij deze week ook een portretkunstwerk van Willem van Oranje, Amalia of een van hun familieleden maken? Bekijk eerst portretten van de mannen en vrouwen Van Oranje in het museum. Daarna ga jezelf aan de slag in het museumatelier. Daar maak je tijdens een nieuw portret.
Scheur, plak en kleur erop los en creëer een nieuw royaal portret!
Lees meer

Museum Panorama Mesdag

Museum Panorama Mesdag restauratie

Schoonmaakbeurt voor het Panorama van Scheveningen

Het beroemde Panorama in Den Haag, dat de zeeschilder Hendrik Willem Mesdag in 1881 maakte, wordt aan een grote schoonmaakbeurt onderworpen. Twee restauratoren gaan het Panorama vanaf 29 april van vuil ontdoen en restaureren. Voor de klus is maar liefst drie maanden uitgetrokken. Het leuke is dat je kunt komen kijken, het museum blijft gedurende de schoonmaakoperatie gewoon open voor publiek. Een unieke kans: omringd door het 360-graden schilderij beleef je de optische illusie en je kunt even zwaaien naar de restauratoren, die opeens wel reuzen lijken door de magische werking van het perspectief. Hoe leuk is dat?
Lees meer

Haags Historisch Museum

Sjaak_Bral_Haags_Lullen
Foto: Martijn Beekman

Workshop ‘Haags lullen’ door Sjaak Bral
Als je de tentoonstelling over stripicoon Haagse Harry bezoekt, kan het je niet ontgaan: alle personages in de strips praten plat Haags. Maar hoe klinkt dat eigenlijk? Wat betekenen al die Haagse uitdrukkingen? In de workshop ‘Haags lullen’ leert cabaretier Sjaak Bral je in een mum van tijd hoe jij het plat Haags onder de knie krijgt! Lekkâh!
Lees meer

Speurtocht_Macht_20220415-Haags-Historisch-Museum
Foto: Billie Jo Krul

Speurtocht Macht
Doe mee aan deze spannende speurtocht en ga mee met Ezza, onze ervaren suppoost! Ontdek de geheimen van de tentoonstelling Macht: 800 jaar Binnenhof terwijl je puzzelt en speurt door het museum. Beantwoord al haar vragen juist en ontrafel wanneer Ezza als bewaker de hoogste leiders van Nederland mag beschermen… Ga jij deze uitdaging aan? Kom langs en speur mee!
Lees meer

Museum Rijswijk

Cultuurmenu nieuwsbrief - Illustratie Philip Hopman uit Abeltje
Illustratie: Philip Hopman uit Abeltje

Zomertekenschool
De Zomertekenschool in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum staat volledig in het teken van illustrator Philip Hopman. Je kunt Hopman kennen van de illustraties in onder andere de boeken Abeltje, Temmer Tom, Boer Boris en Ridder Florian. Bekijk tijdens de Zomertekenschool de expositie met de originele illustraties, doe mee met een van de vele workshops en masterclasses en leer de fijne kneepjes van het vak! Natuurlijk stap je zelf ook even in de lift van Abeltje in de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt.
Lees meer