Een wereld vol museumschatten!

Cultuurmenulessen in Den Haagschooljaar 2017-2018

Het Cultuurmenu is een erfgoededucatie project van de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea voor het primair onderwijs in de Haagse regio. Het Cultuurmenu bestaat uit twee menu’s waarin achttien Haagse erfgoedinstellingen lessen aanbieden die speciaal voor het Cultuurmenu zijn gemaakt. Scholen die meedoen zijn verzekerd van veilig busvervoer, dit is bij de prijs inbegrepen.

Dit schooljaar krijgen alle leerkrachten een gratis Cultuurmenu strippenkaart cadeau voor een museumbezoek in alle deelnemende musea. Hiermee wordt voorbereiden op het museumbezoek nog leuker en gemakkelijker! De strippenkaarten worden in september aan de deelnemende scholen gestuurd.

Binnen het Cultuurmenu is de doorgaande leerlijn ‘Kennismaken met cultureel erfgoed’ opgenomen. De leerlingen maken kennis met de grote diversiteit aan prachtige, bijzondere, historische, waardevolle ‘museumschatten’. De recente ontwikkelingen op het gebied van cultuuronderwijs worden nauwgezet gevolgd.

De leerlingen leren tijdens de cultuurmenulessen dat het Haagse rijke culturele erfgoed bestaat uit vele verschillende objecten en collecties. Ze leren de betekenisvolle verhalen kennen. Er is aandacht voor andere tijden en verschillende cultuuruitingen. Tijdens de lessen is er altijd een moment met kijken en luisteren, maar ook zijn de leerlingen zelf actief bezig en is er tijd voor reflectie. Door het stellen van vragen die filosofisch van aard zijn, is er ruimte voor verwondering over de erfgoedcollecties en het ontdekken van de eigen gedachten en de gedachten van anderen hierover.

In het vorige schooljaar deden 90 schoollocaties mee met meer dan 28.000 leerlingen. Een groot aantal scholen doet al jarenlang trouw en enthousiast mee. De reacties van de scholen zijn zeer positief. Mede dankzij de goede samenwerking en de feedback van de leerkrachten is het Cultuurmenu al jaren een succes.

We vinden het belangrijk dat scholen met ons meedenken! Op deze website staan evaluatieformulieren. Ieder jaar vindt er een klankbordoverleg plaats waar alle deelnemende scholen voor worden uitgenodigd.

Het tarief voor deelname aan het Cultuurmenu is €6,50 per leerling, inclusief busvervoer.

Voor het schooljaar 2017-2018 krijgen de scholen via de regeling prestatie box primair onderwijs €11,64 per leerling voor cultuureducatie. Zie de link www.rijksoverheid.nl.

We kunnen gelukkig blijven rekenen op steun van een groot aantal fondsen en sponsors en jaarlijks komen er weer een aantal nieuwe financiële ondersteuners bij. Het Cultuurmenu gaat het veertiende schooljaar in. We wensen alle leerlingen en begeleiders weer een leerzaam en plezierig Cultuurmenu jaar toe in ‘een wereld vol museumschatten!’

Het Cultuurmenuteam

Met dank aan…

Cultuurmenu nu op Facebook

‘Like’ onze pagina en blijf op de hoogte m.b.t. de laatste ontwikkelingen.