MENU E

Cultuurmenu VO Leerlijn Maatschappijvakken:
Geschiedenis en Aardrijkskunde, Mens en maatschappij 3 vmbo

OMSCHRIJVING VAN MENU E :
OVER RECHT EN ONRECHT

Hoe dacht men in het verleden over recht en gerechtigheid? En wat betekent het als je iets eens vanuit een heel ander perspectief bekijkt?
Een bezoek aan Museum de Gevangenpoort, het Vredespaleis en het Nationaal Archief geeft leerlingen een indringend beeld van hoe het er vroeger aan toe kon gaan en wat er veranderd is. Wat voor invloed hebben wetten, afspraken en regels op individueel niveau, of op misschien wel een heel land? Vanuit het verleden wordt een relatie gelegd met het heden, actuele maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen in de wereld. Met actieve werkvormen ervaren de leerlingen hoe het leven van een dief zo’n 300 jaar geleden eruitzag, of waarom Aletta Jacobs heeft gestreden voor vrouwenrechten. En welke kwaliteiten moet een rechter bezitten, zou jij een goede rechter zijn?

De lessen worden op bijzondere locaties in Den Haag gegeven, alleen dat is al een ervaring die leerlingen zal bijblijven.

Het doel van de lessen is inzicht te creëren in de veranderende wereld door processen in het verleden. Vanuit de geschiedenis is een relatie te leggen naar het heden, naar actuele maatschappelijke vraagstukken. Gedurende drie achtereenvolgende leerjaren bezoeken de leerlingen drie verschillende instellingen die ieder met een andere invalshoek het thema benaderen. De opbouw van de lessen is vergelijkbaar. De leerlingen krijgen eerst een introductie op het thema en gaan dan met historische bronnen en onderzoeksobjecten aan de slag. Vervolgens wordt gereflecteerd op de opgedane ervaringen. Daarbij staat de persoonlijke betrokkenheid van de leerlingen centraal.