MENU B

Cultuurmenu VO Leerlijn Kunst en cultuur:
CKV en kunstvakken

Omschrijving van menu B:
Toegepaste en autonome kunst, wat is het verschil?

Wanneer is kunst op zichzelf staand en wanneer staat kunst in dienst van de functie? Dit is een spannende vraag die bij het Kinderboekenmuseum, Huis van het boek en het Kunstmuseum Den Haag op verschillende niveaus wordt onderzocht. De drie musea begeven zich elk op een andere manier op de grens van autonome en toegepaste kunst. Bestaat een illustratie alleen bij de gratie van het verhaal? Wanneer wordt een boek een object? Heeft een vormgever een toegepaste en een autonome kant? In dit menu duiken de leerlingen elk leerjaar een beetje dieper in de stof.

Ze bekijken niet alleen de collectie van de musea, maar gaan daarna ook zelf aan het werk om met hun hoofd en handen erachter te komen waar de grens ligt. Misschien is die grens er wel helemaal niet? Dit menu gaat over kunstenaars en hun vakmanschap.

Hoe kijkt een kunstenaar naar de wereld om zich heen en naar het werk van andere kunstenaars? En hoe zien we dat terug in hun eigen werk? Kortom, zie de wereld door de ogen van de kunstenaar.