MENU C

Cultuurmenu VO Leerlijn Kunst en cultuur:
CKV en kunstvakken

Omschrijving van menu C:
Meesterwerk en vakmanschap in de kunst

Dit menu gaat over kunstenaars en hun vakmanschap. Hoe bekijkt een kunstenaar de wereld en het werk van andere kunstenaars? En hoe zien we dat terug in hun werk? Bekijk de wereld kritisch door de ogen van een kunstenaar, en verruim je blik. De drie musea benaderen dit onderwerp ieder vanuit een andere invalshoek en vanuit een andere meester. In het Fotomuseum Den Haag onderzoeken de leerlingen het vakmanschap van de fotograaf. Wanneer wordt een foto meer dan een momentopname? Hoe heeft fotografie de schilderkunst beïnvloed en andersom? Bij actuele fototentoonstellingen gaan leerlingen op zoek naar meesterwerken in de fotografie.

Hendrik Willem Mesdag (1831–1915) was zelf een vakkundig schilder, maar in De Mesdag Collectie zien we vooral de werken van andere kunstenaars die hij verzamelde. Tijdens het bezoek ontdekken de leerlingen wat hem zo fascineerde in het werk van deze kunstenaars.

In het Mauritshuis gaan de leerlingen terug naar de 17de eeuw, de tijd waarin kunstenaars de zichtbare wereld gingen schilderen. Toch ziet die wereld er bij iedere kunstenaar anders uit. Tijdens het museumbezoek onderzoeken de leerlingen hoe dit komt. In elk museum bestaat het programma uit een combinatie van kijken, praten en doen, waardoor de leerlingen actief betrokken worden bij de verschillende collecties