MENU D

Cultuurmenu VO Leerlijn ‘Maatschappijvakken’:
Algemene vorming en oriëntatie op een aantal sectoren op de arbeidsmarkt, techniek, Mens en maatschappij (3 vmbo), geschiedenis, biologie/Mens en natuur

Omschrijving van menu D:
Een kijkje achter de schermen van het museum, in het heelal, in een Haags hofje en de tuinen

In dit menu geven drie erfgoedpartners, het Haags Historisch Museum, Museon-Omniversum en Monumentenzorg Gemeente Den Haag een laagdrempelige les met name gericht op het praktijkonderwijs. Deze lessen zijn ook geschikt voor vmbo tot en met gymnasiumniveau. De leerlingen ervaren hoe divers het cultureel erfgoedaanbod in hun eigen omgeving is, maar ook dat er een relatie is tussen de schoolvakken en dit werkveld waar ze een kijkje gaan nemen.

In het Haags Historisch Museum maken leerlingen kennis met het beroep van museummedewerker en wat hier zoal bij komt kijken. Ze oriënteren zich in het museumgebouw en bezoeken één van de tentoonstellingen, waarna ze aan de hand van opdrachten zelf een kleine tentoonstelling gaan maken.

In het Museon-Omniversum nemen de leerlingen een kijkje in het heelal en kunnen ze de sfeer proeven, hoe het is om te leven en te werken in de ruimte.
In de Hof van Wouw zien de leerlingen een woonomgeving met een bijzondere geschiedenis. Het hof is door meerdere restauraties voor een groot deel in de oorspronkelijke staat teruggebracht en wordt nog steeds bewoond. De tuinen van het hof worden met veel zorg onderhouden. Er is onder andere een historische kruidentuin waar de leerlingen een kijkje nemen en opdrachten krijgen.